POLÍTICA
BARCELONA - 1 febrer 2017 2.00 h

Salvadó i Junqueras donaran les explicacions del govern pel cas Vidal

 JxSí i la CUP rebutgen la compareixença de Puigdemont

 La CUP en forçarà una d'específica de Junqueras si no s'explica en comissió ordinària el dia 15

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

De moment, només el secretari d'Hisenda del govern, Lluís Salvadó, compareixerà específicament per donar explicacions al Parlament sobre les afirmacions del jutge Santiago Vidal respecte de les dades fiscals de què disposa l'executiu. El vicepresident, Oriol Junqueras, en parlarà, entre altres temes, en la comissió d'Afers Institucionals del dia 15. És l'acord a què van arribar ahir en la junta de portaveus del Parlament Junts pel Sí i la CUP.

L'executiu només preveia que donés explicacions el secretari d'Hisenda però la CUP va exigir també que Junqueras abordés el cas en la seva compareixença ordinària en la comissió d'Afers Institucionals (CAI) del dia 15: “Les declaracions de Vidal són responsabilitat política del partit que el va posar de senador –ERC– i del vicepresident del govern –Oriol Junqueras–” pel contingut de les paraules de Vidal i com a president d'ERC, segons va defensar ahir la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant. Per la CUP, és responsabilitat però també una oportunitat per a Junqueras de donar explicacions convincents sobre el cas a la CAI. La formació independentista, però, avisa que si no els convencen les seves explicacions s'afegiran a les peticions de la resta de grups de l'oposició perquè Junqueras comparegui específicament en una sessió futura de la comissió d'Economia.

JxSí va acceptar que el vicepresident abordés el cas Vidal en la CAI del dia 15 i amb el suport de la CUP va desestimar la compareixença del president, Puigdemont, però també de diversos consellers i alts càrrecs tal com sol·licitaran avui la resta de grups de l'oposició. Reguant va revelar que, a més de les del president, vicepresident i consellers Romeva, Borràs, Munté, Jané i Mundó, així com la del mateix Santi Vidal, la resta de grups havien sol·licitat també compareixences de Carles Viver Pi-Sunyer, del secretari de Telecomunicacions, del director del CTTI, de la interventora general, del director general de Protecció de Dades, del director de l'Idescat, del director de l'Agència Tributària i de “la mona Xita i Peter Pan”, va ironitzar la diputada.

El PSC és partidari que el govern s'expliqui en les comissions i que els grups interroguin el president, Puigdemont, en la sessió de control del ple de la setmana vinent. La portaveu parlamentària dels socialistes, Eva Granados, creu que és millor anar pas a pas. Si no els satisfan les explicacions de Puigdemont, Salvadó i Junqueras, el PSC està disposat a afegir-se a la petició d'una comissió d'investigació com demana Ciutadans. Però respecte d'un ple monogràfic com demana el PP, Granados adverteix que el govern i la CUP poden forçar que no se celebri fins d'aquí a uns mesos i, aleshores, la raó de ser del mateix estigui superada pels esdeveniments.