POLÍTICA
BARCELONA - 1 març 2017 2.00 h

L'oposició es nega en bloc al canvi reglamentari del Parlament que vol JxSí

 La reforma que ha de permetre aprovar la llei de desconnexió en un sol dia s'haurà de fer per via ordinària

 C's, el PSC, CSQP i el PP no volen que es tramiti

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Junts pel Sí (JxSí) no podrà tramitar immediatament una reforma del reglament del Parlament amb suport de la CUP per fer possible que la futura llei de transitorietat jurídica s'aprovi en un sol dia i evitar que el Tribunal Constitucional (TC) la suspengui durant la seva tramitació per via ordinària. La reforma reglamentària s'haurà de tramitar per via ordinària mitjançant una ponència conjunta de tots els grups tal com els juristes van plantejar ahir en la junta de portaveus.

La mesa del Parlament va admetre ahir a tràmit la petició de reforma del reglament presentada per Junts pel Sí però la va condicionar al fet que aquest grup parlamentari constitueixi la ponència conjunta dels grups. Possiblement aquesta via es formalitzarà en la junta de portaveus de dilluns vinent, però els grups de l'oposició es negaven ahir en bloc al canvi reglamentari. De moment, Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i el PP es plantegen demanar a la mesa que reconsideri l'admissió a tràmit, però els populars ja avancen que si es tramita podrien demanar empara al TC.

Tant la portaveu del govern, Neus Munté, com el portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, van negar que impulsin la reforma reglamentària pensant expressament en la tramitació de la llei de transitorietat jurídica i defensen que també inclou canvis en els horaris i els ordres del dia de les comissions parlamentàries, per fer possible també en comissió la delegació de vot que ja es preveu en el ple, per facilitar que els càrrecs nomenats pel Parlament hagin de comparèixer a la cambra si se'ls sol·licita o per donar veu en les comissions als promotors de les iniciatives legislatives populars (ILP).

Posar a cobert el govern

Torrent defensa la reforma reglamentària perquè permetrà als grups parlamentaris tramitar lleis per via d'urgència, una potestat que avui només té el govern. I recorda als grups que s'hi oposen com el PSC i el PP que la darrera reforma constitucional la van fer ells al Congrés per aquesta via. La reforma permetria a la majoria parlamentària de JxSí i la CUP assumir la responsabilitat d'aprovar la llei que habilitaria el referèndum mantenint a cobert d'immediates represàlies judicials els màxims responsables del govern català.

El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, acusa JxSí de voler fer un reglament a mida per poder “fer trampes” en la tramitació de la futura llei de transitorietat. El PP veu directament “il·legal” el canvi reglamentari perquè podria vulnerar drets dels diputats, i acusa el grup del govern de “trilers polítics”.

De “proposta descerebrada” va qualificar-la el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, que va advertir del risc que suposaria obrir la porta a aprovar lleis importants sense debats en comissions ni esmenes ni debat social. I va acabar afirmant que “és evident que hi ha actuacions de l'Estat que degraden la funció democràtica, però cada cop que JxSí fa una astúcia degrada més el Parlament”.

El PSC no s'oposa a una reforma del reglament però sí a aquesta perquè no hi veu cap urgència i el seu portaveu adjunt, Ferran Pedret, adverteix que “no hi ha dreceres democràtiques” per executar una ruptura unilateral amb la legalitat espanyola tal com pretén JxSí. De moment, tots els grups de l'oposició en bloc estan disposats a demanar a la mesa del Parlament que reconsideri l'admissió a tràmit en la pròxima reunió.

Coscubiela acusa JxSí de posar traves al referèndum

Els coordinadors del Pacte Nacional pel Referèndum es van reunir ahir amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però també amb representants dels grups parlamentaris del PSC, Catalunya Sí que es Pot, la CUP i JxSí per informar de la campanya per aconseguir adhesions espanyoles i internacionals a la consulta. El portaveu de CSQP va qualificar de “molt profitosa” la iniciativa, que ha aconseguit el suport de “moltíssima gent a l'Estat i a Europa”, però va acusar JxSí de posar traves per voler aprovar d'urgència el referèndum, mentre que “CSQP hi deixa la pell” per sumar suports.