OPINIÓ
1 març 2017 2.00 h

FULL DE RUTA

Tornar al sentit comú

MIQUEL RIERA
Rajoy reclama tornar al sentit comú, però l'única cosa que mou ara mateix el govern del PP és el contraatac. Contra Catalunya, guerra bruta policial i judicial

Pel president espanyol, Mariano Rajoy, la solució a l'atzucac independentista consisteix a “tornar a la sensatesa, al sentit comú”. És l'única manera “de posar fi a tot això que ja fa cinc anys que dura i que no ha conduït a res de positiu per als ciutadans de Catalunya”. Ho diu l'home que, justament, durant cinc anys no ha fet res davant una demanda majoritària de la població catalana: poder decidir el futur del país votant. Bé, l'únic que ha fet en aquest sentit és repetir, com un lloro, que un referèndum a Catalunya no es pot fer perquè això va en contra de la llei. En cap moment no ha tingut en compte, per exemple, el criteri d'alguns constitucionalistes destacats que, des del principi, han vist escletxes en el text constitucional espanyol per poder celebrar un referèndum. Rajoy, però, i ho va repetir l'altre dia, no pot parlar “amb els senyors independentistes de com incomplim la llei conjuntament”. Res de nou sobre la pell de brau, ni tan sols quatre engrunes sobre el finançament, les infraestructures, la protecció de la llengua i la cultura catalanes, que poguessin satisfer els partidaris de la tercera via, més que mai, una via morta.

L'única cosa que mou el govern del PP a hores d'ara és el contraatac. Davant el fet consumat que els catalans tirem pel dret –hi haurà referèndum i desconnexió–, l'Estat ha començat a moure's en tots els camps, excepte en el que tocaria, el de la política. Guerra bruta policial, guerra als mitjans afins capaços d'inventar-se el que sigui per Espanya, guerra als jutjats –la majoria de jutges i fiscals són independents, sí, però n'hi ha molts d'altres que, si ho són, no ho semblen gens– i guerra de mentides a càrrec dels polítics propis i dels amics. Todo por la patria, menys ser respectuosos amb els drets democràtics i amb el diàleg polític. I tingueu ben present que tot plegat no ha fet res més que començar. No dubteu que en veurem de més grosses i de més greus. Temps al temps. Al davant, però, hi trobaran un poble ferm, més que mai.