POLITICA
MADRID / BARCELONA - 1 abril 2016 2.00 h

Podem pretén evitar que el referèndum frustri el pacte

 L'equip d'Iglesias allunya la consulta del focus per suavitzar les posicions davant Sánchez i perquè desaparegui del tot com a línia vermella

 Domènech, en canvi, es manté ferm amb la consulta

M. OLIVA / E. BELLA - MADRID / BARCELONA

L'equip de Pablo Iglesias no vol que en cap cas la seva promesa electoral de fer un referèndum interfereixi ara en unes converses amb el PSOE en què han decidit presentar-se amb un plec de cessions. Si bé, aparentment, la consulta no formava part de la carpeta de renúncies que el líder de Podem va portar a la reunió amb Pedro Sánchez, els d'Iglesias han decidit allunyar definitivament l'assumpte del focus madrileny, sobretot perquè, de cara a una nova cita a les urnes, són conscients que el seu electorat de fora de Catalunya els podria penalitzar si s'instal·la la idea que el referèndum ha estat un dels principals esculls per arribar a un acord d'investidura.

Amb aquesta qüestió espinosa fora de la taula de negociacions entre els socialistes i Podem, Iglesias aconsegueix traslladar la pressió a En Comú i al PSC i, sobretot, els traspassa la responsabilitat d'escenificar dins l'àmbit català la ruptura o la firma d'un acord de mínims –que voldrà dir que hi haurà pacte d'investidura– que en cap cas s'assemblaria al compromís adquirit per Xavier Domènech durant la campanya del 20-D.

Els contactes entre el portaveu d'En Comú i Miquel Iceta –que “han estat molt freqüents en les darreres setmanes”, admetien ahir fonts de Podem– no seran públics en totes les ocasions, ni tampoc sembla que la negociació hagi de tenir una data límit, malgrat que el termini per tancar un nou govern espanyol expira d'aquí a un mes. Iglesias, en tot cas, va ser l'encarregat d'anunciar aquest desterrament de l'assumpte català assegurant que havia obtingut el vistiplau immediat de Sánchez. Segons Podem, al PSOE també li convé agafar distància del tema i, sobretot, donar una mica d'oxigen al PSC després de “l'ofec” que entenen que els ha generat el pacte amb C's.

L'estratègia de l'equip estatal d'anar diluint el compromís del referèndum no és nova i, de fet, fonts del partit no descartaven del tot acabar acceptant un acord que inclogui una mena de succedani de consulta. En aquest sentit, valoren com un pas positiu –“però insuficient”– que en els darrers dies Iceta s'hagi obert a negociar un referèndum sobiranista en el cas que, prèviament, els catalans rebutgessin una reforma de la Constitució.

En canvi, Domènech es continua mostrant taxatiu i ahir va advertir que si la negociació entre Iceta i ell sobre la carpeta catalana “s'encalla”, també ho farà entre el PSOE i Podem. En una entrevista a El món a RAC1, el líder d'En Comú va esbossar per on creu que han d'anar les converses amb el líder del PSC: “Hi ha d'haver un sol referèndum en què s'ha d'incloure el dret a decidir i la decisió sobre si es vol un estat independent, però volem poder treballar quin és el contingut del no.”

Una sola consulta

En aquest sentit, va defensar una pregunta clara sobre la independència –“sense arbres complicats”–, però en què l'opció negativa “no sigui la defensa de l'statu quo”. En Comú treballa amb la hipòtesi d'una sola consulta i dóna per derrotat, en la investidura frustrada de Sánchez, l'acord amb C's. “És paper mullat; està mort i enterrat”, va sentenciar Domènech, que també va rebutjar un govern tripartit entre Sánchez, Iglesias i Rivera, ja que “seria posar junts la protesta del carrer amb l'Íbex 35 en un mateix govern”. Fonts d'En Comú Podem insistien que es pot organitzar un referèndum per a la qüestió catalana sense reformar la Constitució i reptaven el PSC a presentar una proposta millor que la seva: que el poble de Catalunya decideixi el seu futur a les urnes. “Que hi ha d'haver un referèndum, ho sap tothom, també el PSC, que ho ha admès”, insistien.

Iceta, que és molt dialogant, i Domènech poden avançar molt. Proposem el que el PSC proposava fins
fa dos anys
Que seguin i dialoguin i arribin a acords. En pot sortir una resposta de consens per a tothom
Pablo Iglesias
LÍDER DE PODEM
Per arribar a una pregunta que tingui a veure amb la reforma constitucional, primer l'hem de reformar. Això ja és un acord
Catalunya
ha de votar
la seva pròpia Constitució
de l'estat federal
Carme Chacón
DIPUTADA DEL PSC
Hem de treballar
el contingut del no
en el referèndum,
que no sigui només
la defensa de
l'‘statu quo'
Si no arribem a una solució sobre el dret
a decidir dels catalans, evidentment això s'encalla
Xavier Domènech
DIPUTAT D'EN COMÚ PODEM

El PSC avisa que el pacte es cou a Madrid i és entre tres

El PSC està disposat a ajudar en la negociació per trobar fórmules “més o menys felices”, però demana no aixecar gaires “expectatives” sobre el paper del primer secretari, Miquel Iceta, i del líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. La negociació es fa a Madrid i afecta tres partits, adverteixen. Els contactes entre Iceta i Domènech no començaran fins que no s'estableixin les primeres taules de negociació entre el PSOE, Podem i Ciutadans. Fonts del PSC creuen que no serà possible trobar una sortida de compromís si En Comú Podem manté com a condició innegociable el referèndum, perquè, precisament, l'acord del PSOE amb Ciutadans el veta: “No enganyem a ningú. Se sap des de la nit del 20-D, en què Podem ho va posar com a condició.” D'altra banda, Carme Chacón es va afegir ahir al debat sobre referèndums i reformes constitucionals i va apostar perquè se celebrin dues consultes: que Catalunya “voti la seva pròpia Constitució de l'estat federal” després d'un referèndum sobre la qüestió al conjunt d'Espanya. “Per arribar a una pregunta que tingui a veure amb la reforma constitucional, primer l'hem de reformar. Això ja és un acord molt sòlid”, va defensar la diputada del PSC al Congrés en declaracions a Televisió de Catalunya.