Desconstruïm

La Vanguardia en català | 01/05/2015 - 00:00h


Pilar Rahola


El millor és el nom. Tot i que la plataforma s'anomena Construïm, no ha parat d'intentar desconstruir el que queda de l'edifici. I, de moment, és eficaç, perquè les piulades que ha dedicat a ridiculitzar el viatge del president Mas als Estats Units, o el procés català, només poden esquerdar la precària aliança d'Unió amb Convergència. O això o s'han begut l'enteniment, perquè no sembla que dels missatges desqualificadors en pugui sortir cap debat sostenible. A més, no deixa de ser curiós que l'únic objecte de desig al qual disparen amb fruïció sigui el sobiranisme, el procés i, obviously, el president. Si no fos perquè s'anomena Construïm semblaria una plataforma inventada per Ciutadans.

Què caram cerquen, a què dediquen el temps lliure? I, sobretot, quina finalitat tenen? Ho pregunto perquè es fa difícil imaginar que els missatges que ens arriben d'aquests insignes constructors ajudin a fer cap debat, ans al contrari: més que bombers, semblen piròmans. La cosa no tindria importància, atesa la quantitat de plataformes, societats i la resta de fauna que ha sorgit com bolets contra el procés català, si no fos perquè fou Duran i Lleida qui la va apadrinar, i ho va fer amb una declaració d'intencions, recollida a la seva carta setmanal, que prometia maneres més edificants. Deia en Duran: "Els que avui des de fora d'Unió configuren Construïm són molt sensibles a la necessitat d'omplir buits ideològics amb aire renovador i estan disposats a contribuir-hi amb diagnosi i amb praxi". Bones intencions. Tanmateix, no sembla que menystenir un viatge presiden­cial o ridiculitzar un procés nacional complex ompli buits ideològics, ni doni aires renovadors, ni contribueixi a la diagnosi i la praxi. Més aviat diria que és vella política, tan sobrecarregada de consignes com buida de contingut. I de renovadora res, perquè el vedat de caça al sobiranisme ja està ple de caçadors.

La qüestió, doncs, és què hi fa en Duran. Si es desmarca -com assegura- d'aquest estil groller i estèril, vol dir que ja no apadrina la plataforma, ni hi té relació, ni li resulta propera? No funcionen els telèfons per renyar-los una mica? No li salten les alarmes quan els seus apadrinats menystenen el viatge del president? No els passa els informes del CATN per tal de veure que aquest procés mereix una crítica més seriosa que el ridícul d'unes piulades barroeres? Si és així, hauria de dir-ho aviat, i no només amb la boca petita. Perquè Construïm està començant i pot ser moltes coses, una plataforma de la tercera via, un espai de debat crític, un territori de renovació política, i tot serà benvingut. Però si es tracta d'una illa barata des de la qual es vol disparar amb més comoditat als socis convergents i al procés català, aleshores no es tracta de debat, sinó de guerrilla. Cosa que voldria dir que en Duran és a la trinxera. A la trinxera de l'altra ­banda...