La cambra tira endavant la comissió de control

El bloc sobiranista està decidit a designar avui els set experts que integren l'òrgan, malgrat la suspensió de la llei

El PSC i el PP demanen un informe jurídic

01/10/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
La presidenta del Parlament surt de la reunió amb els diputats Corominas i Simó Foto: ACN.

El bloc sobiranista (CiU, ERC, ICV i la CUP) manté el full de ruta i avui designarà els set experts que han de formar part de la comissió de control que ha de vetllar per l'organització de consultes, inclosa la primera, la del 9-N. CDC i ERC consideren que és un acte preparatori i no executiu per anar fent camí cap al 9-N i, per tant, escapa a la suspensió decretada pel TC.

Tanmateix, el ple es preveu tens. C's ha demanat que es retiri la designació d'aquests membres perquè és un acte vinculat a la llei de consultes suspesa. A la petició també s'hi ha afegit el PP, que ha ampliat la demanda amb la sol·licitud d'un informe dels serveis jurídics de la cambra. A més a més, volen que abans que se celebri el ple sigui una junta de portaveus extraordinària qui, amb el document jurídic sobre la taula, n'aprovi o no la retirada.

La mesa ja ha avançat que no és competent per modificar l'ordre del dia d'un ple ja convocat i que per tant s'haurà de sotmetre a decisió del ple. El bloc sobiranista també és partidari que cada partit fixi posició en el debat a l'hemicicle. Segons els portaveus, no hi ha cap problema jurídic per designar els membres, ja que l'acord només serà vigent quan, posteriorment, siguin nomenats a través d'un decret del president.

D'altra banda, el Parlament va aprovar ahir demanar al TC l'aixecament immediat de la suspensió de la llei de consultes en considerar que és una norma d'interès general i no elaborada ad hoc per al 9-N. La petició es traslladarà als magistrats tan bon punt es rebi la notificació formal de la suspensió per tal que no s'impedeixi la celebració d'altres consultes, com ara la prevista als territoris del Lluçanès i el Moianès per esdevenir comarques. La cambra també va avançar que es personarà com a part per defensar que la llei s'ajusta a la Constitució i a l'Estatut. Els serveis jurídics traslladaran les al·legacions al TC aquesta setmana.

Darrera actualització ( Dimecres, 1 d'octubre del 2014 02:00 )