POLÍTICA
CELRÀ - 1 desembre 2016 2.00 h

Celrà canviarà el nom de la plaça Constitució el 6-D

 L'Ajuntament aprofitarà el festiu estatal que commemora la Carta Magna per esborrar-ne el nom del nomenclàtor local

 Diputats de la CUP i Junts pel Sí, i la presidenta del Parlament hi assistiran

JORDI NADAL - CELRÀ

L'Ajuntament de Celrà té previst inaugurar dimarts vinent 6 de desembre, Dia de la Constitució, la plaça Maria Mercè Marçal. La inauguració és, de fet, el canvi de nom de la plaça, que actualment es diu plaça de la Constitució. A l'acte, que es farà a les dotze del migdia, participaran la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i diputats de la CUP i Junts pel Sí. De fet, aquests són els grups que hi han confirmat l'assistència, tot i que el govern municipal ja ha dit que hi convidarà tots els que tenen representació al Parlament. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, situa el canvi de nom en el marc del procés que viu el país, i també com una qüestió de coherència amb el sentiment majoritari al municipi: “Veient l'actitud de l'Estat espanyol, que utilitza la Constitució com la garant de la unitat d'Espanya... nosaltres considerem que no ens representa, i que, per tant, no té cap sentit que li dediquem una plaça”, argumenta.

Cornellà recorda que “hi ha lleis universals, com la dels drets humans, que passen per damunt de la Constitució i que reconeixen el dret a l'autodeterminació dels pobles.”

Per altra banda, l'alcalde diu que, del poble, només un 12% de la població actual va poder votar la Constitució “com a molt.” Hi afegeix que, d'aquest 12% que podia votar, només va fer-ho un 68% “i d'aquests n'hi ha que van votar-hi en contra”. Per Cornellà és un nou exemple de la falta de representació de la Carta Magna espanyola per als veïns de Celrà.

El nom de la plaça Constitució no és l'únic canvi que es planteja fer el govern de Celrà en el nomenclàtor local. De fet, debatran amb els veïns el nom del carrer dels Germans Sàbat –tres germans que van lluitar, i morir, pel bàndol nacional en la Guerra Civil espanyola– pel de carrer dels Sàbat, reconeixent tota la família, que era de Celrà, i no només els membres que van ser víctimes de la contesa civil: “A Celrà va morir gent d'un bàndol i de l'altre. Els vencedors tenen monòlits [fa pocs dies se'n va treure un de Celrà, que també era en honor de les víctimes del bàndol franquista] i carrers, i els que van perdre no tenen cap reconeixement. Això no és just. Pensem que no n'hi ha prou de posar plaques explicatives, que en tot cas s'haurien de posar a tot arreu. Per tant, els traiem i ja està.”

Nou delegat del govern

El municipi de Celrà ha estat víctima els últims anys de la persecució de la Delegació del Govern de l'Estat per mocions sobiranistes aprovades pel ple, per haver posat l'estelada i per haver obert el Dia de la Hispanitat. El canvi de delegat del govern, de María de los Llanos de Luna a Enric Millo, no fa pensar a Cornellà que canviï l'actitud de la delegació: “No crec que suposi cap canvi significatiu. El partit polític és el mateix. Potser poden canviar les maneres. Potser el nou delegat és una mica més intel·ligent que la senyora Llanos de Luna i veurà que el 6 de desembre també treballen els que volen celebrar el Dia de la Constitució, que van a actes dins d'una agenda política de treball, i no passa res.”

Un 6 de desembre laborable

ACN

La imatge d'ajuntaments oberts el 12 d'octubre es repetirà la setmana vinent coincident amb la festivitat de la Constitució. Seguint la crida de l'AMI, diversos consistoris obriran portes. Molts dels ajuntaments que opten per treballar són els que ja ho van fer el 12 d'octubre i que, posteriorment, van rebre requeriments de la Subdelegació del Govern espanyol per aquest fet. Més d'una desena d'alcaldes aniran a treballar i donaran l'opció de fer-ho a regidors i treballadors. Hi ha consistoris on s'obrirà com un dia feiner i hi haurà funcionaris atenent els veïns. És el cas de Viladamat, Sant Julià de Ramis i Celrà. A Viladrau aprofitaran per obrir portes i que els veïns puguin votar les propostes dels pressupostos participatius. A Girona, ERC, la CUP i CiU estan acabant de tancar un acte unitari. L'alcaldessa, Marta Madrenas, i alguns regidors treballaran, però l'ajuntament estarà tancat.