POLÍTICA
MARID - 1 desembre 2017 7.39 h

Podem impulsa en solitari un recurs al TC contra el 155

 El grup d’Iglesias, a instàncies de Domènech, usarà el seu pes numèric al Congrés per impugnar la intervenció

 Exclouen ERC i el PDeCAT de l’escrit judicial per ser “corresponsables” de la situació

MONTSE OLIVA - MARID

Xavier Domènech, candidat d’En Comú a la Generalitat, encapçalarà el recurs d’inconstitucionalitat que el grup confederal Units-Podem presentarà el dilluns que ve davant el Tribunal Constitucional contra l’aplicació de l’article 155. El dirigent català assenyalava que la seva formació té la “responsabilitat” de recórrer la decisió de l’executiu del PP per tal de recuperar la “normalitat” democràtica i “l’autogovern”. Domènech subratllava que el seu grup està convençut que el govern de Mariano Rajoy s’ha “extralimitat” en l’ús del precepte, mentre suggeria que, a més, cal evitar que el PP faci efectiva l’amenaça de fer-lo extensiu a altres territoris.

El líder morat, Pablo Iglesias, avançava al matí un anunci que l’equip de Domènech tenia reservat per a l’arrencada de campanya pel 21-D. I ho feia l’endemà que el dirigent republicà, Gabriel Rufián, hagués mostrat la seva estranyesa pel fet que el grup de Podem no usés la seva superioritat numèrica –es requereix un mínim de 50 diputats o senadors per promoure el recurs– per presentar batalla contra el 155. En Comú va negar ahir que en cap moment s’hagin sentit pressionats pels republicans o per altres formacions independentistes, adduint que des de fa setmanes s’estava treballant en la preparació de la demanda amb experts constitucionalistes i que no ho han fet públic fins que no s’ha pres la decisió de tirar-ho endavant.

En tot cas, el recurs davant l’òrgan judicial portarà només la firma dels diputats del grup que està format per Podem, En Comú, En Marea i IU, i no se sol·licitarà la firma a les altres formacions que s’oposen al 155, en concret a ERC i el PDeCAT. Domènech vol actuar en solitari, ja que el grup confederal –amb 67 diputats– té prou pes per interposar el recurs sense necessitat que s’hi sumin diputats d’altres grups del Congrés.

El portaveu adjunt d’En Comú, Josep Vendrell, si més no, subratllava que no buscaran el suport, precisament, “d’aquells que han contribuït també des de la seva responsabilitat al govern català a la situació en la qual ens trobem”. “La nostra postura és coherent amb el no al 155 i el no a la DUI”, hi afegia.

Vendrell desmentia d’aquesta manera el coordinador del PDeCAT, Jordi Xuclà, el qual poc abans havia assegurat que des de dimarts s’havia obert una negociació entre els dos grups per avaluar la possibilitat que els independentistes afegissin la firma dels seus diputats al recurs; és a dir, fer un front comú dels grups anti 155. El dirigent del PDeCAT assenyalava que fins i tot hi havia hagut un intercanvi de parers; un fet que Domènech insistia a negar. ERC, per la seva banda, va admetre que en Comú en cap moment els va demanar opinió sobre el recurs ni tampoc que s’hi sumessin. Tot i així, el portaveu Joan Tardà es felicitava que Podem s’hagi decidit finalment a recórrer la intervenció, si bé concloïa que no té cap esperança amb el TC perquè considera que és un òrgan “contaminat” políticament.

En clau interna, el sector d’Iglesias s’havia mostrat força reticent a acudir al TC, amb el benentès que Podem assumeix que la qüestió catalana els pot acabar suposant un desgast electoral enorme en el conjunt de l’Estat. Tot i així, els morats van deixar la decisió final en mans dels de Domènech.

LA FRASE

El PP ha demostrat que només actua amb mesures coercitives, repressives i extremes
Xavier Domènech
PORTAVEU D’EN COMÚ AL CONGRÉS