POLÍTICA
BARCELONA - 2 gener 2016 2.00 h

L'ANC confia en l'acord i reclama govern“immediat”

 L'entitat veu el consell polític de la CUP de demà com “l'última oportunitat” per tirar endavant el full de ruta independentista

 Vol començar immediatament el procés constituent per reenganxar la ciutadania

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

“Estem tots pendents del que passi el dia 3, és l'última oportunitat.” El secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que dimecres a la nit es va reunir amb l'expectativa, uns dies abans, de poder valorar l'acord que diumenge passat hagués pres la CUP a Sabadell, va ajornar qualsevol posició a la decisió definitiva de l'esquerra alternativa sobre la investidura d'Artur Mas. “El que volem és que hi hagi un govern immediat”, va resumir el seu president, Jordi Sànchez, a aquest diari.

La trobada de dimecres va evitar fer pronunciaments públics per la unitat ni retrets a ningú per “no fer més sang, que ja seria gratuïta”, i es va limitar a analitzar la situació política per avaluar possibles escenaris que s'obrin durant la setmana vinent. “No en descartem cap, i aguantarem uns dies sense cap decisió interna, però ens hauria agradat acabar l'any d'una altra manera”, va dir Sànchez.

A part de la reunió de secretariat ordinari del dissabte 9 de gener a Vic, l'ANC ja n'ha convocat
una altra d'extraordinària abans, a principi de setmana, per valorar, aquest cop sí, la decisió dels cupaires, i a actuar-hi en conseqüència. En tot cas, en el secretariat de dimecres es va tornar a constatar la “sensació molt gran d'emprenyament i que la gent està cansada”, i es va manifestar una doble preo-cupació: la d'un possible trencament de la CUP, actor imprescindible per al procés, i que un possible acord neixi feble per l'antagonisme entre les forces a l'hora de gestionar el dia a dia mentre duri el procés. En aquest sentit, Sànchez lamentava que la investidura, si es produeix, ja arribarà segur en segona votació, el 7 de gener, i amb només dos vots a favor de la CUP, quan l'ANC sempre ha reclamat la unitat entre els 72 diputats.

En tot cas, l'entitat es va proposar treballar “en positiu”, i va preparar els escenaris sobre una acció de govern posterior, que segons ells hauria de requerir l'inici immediat del procés constituent. “Seria la manera de tornar a engrescar la base social”, va exposar Sànchez.