POLÍTICA
BARCELONA - 2 febrer 2017 2.00 h

Elena s'aferra a la legalitat del referèndum i busca avals

 La comissió del Pacte Nacional inicia contactes amb ajuntaments, cambres legislatives i el govern de Rajoy

 Diuen que el problema és polític, no jurídic

EMMA ANSOLA - BARCELONA

El Pacte Nacional pel Referèndum continua cohesionat en tota la seva pluralitat d'opinions perquè, de moment, continua defensant la convocatòria d'un referèndum “vinculant” i “efectiu” que obtingui el vistiplau del govern espanyol. Sota aquesta premissa, ahir no hi havia cap motiu perquè els membres del pacte no aprovessin un manifest que demana un acord entre els governs espanyol i català per fer possible aquest referèndum.

Aquest consens, al qual es van aferrar ahir tots els partits independentistes, es vol traslladar ara a la resta de l'Estat i d'Europa o, si més no, s'intentarà assolir-lo mitjançant contactes i reunions amb regidors, diputats, grups parlamentaris i fins i tot amb els membres del govern espanyol per exposar i explicar que la consulta acordada és el millor instrument per desencallar el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya.

I sobre la taula torna un argument de pes: la legalitat del referèndum d'acord amb el posicionament que han expressat advocats constitucionalistes d'arreu, va assenyalar el coordinador de la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum, l'exdiputat Joan Ignasi Elena. “És legal i possible; per tant, la decisió de no celebrar-lo és política, no jurídica”, va afegir-hi.

Aquesta comissió ha estat l'encarregada de redactar el manifest que ara es traslladarà a la resta d'institucions per tal de buscar avals i la complicitat de càrrecs electes. “Que no s'amaguin darrere d'una falsa il·legalitat”, reblava Elena, que en cap moment es va referir a la possibilitat de fer un referèndum unilateral com ja s'ha compromès el govern si no hi ha acord. No en va, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, present a la trobada, ja havia demanat a l'inici de la trobada que el que es defensa dins del pacte també cal fer-ho a fora. “Que no es titlli el referèndum d'ingenu”, concretava. De moment, no s'ha aprovat cap calendari ni data de caducitat, com vol la CUP, per aconseguir un referèndum pactat. Després de la reunió, dirigents del PDeCAT, ERC i la CUP van fer pinya al voltant del manifest què també destaca que Catalunya és una nació perquè, a més de raons històriques i culturals, així ho consideren els seus ciutadans i, per tant, tenen el dret a decidir i a votar.

LES FRASES

Debilita el pacte que hi hagi signants que diguin que el referèndum és ingenu i irrealitzable
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA
Cal explicar que a l'Estat espanyol no hi ha democràcia i no ens deixa celebrar un referèndum
Anna Gabriel
PORTAVEU DE LA CUP
És inadmissible amagar-se darrere una falsa il·legalitat, hem d'exigir arguments
Joan Ignasi Elena
COORDINADOR DEL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM