TU I JO SOM TRES

FERRAN MONEGAL

La senyera com a tapanaps

@MonegalFerran


DIUMENGE, 1 DE MARÇ DEL 2015

L'ús de la càmera oculta per generar xous i rialles televisives ha sigut un recurs espremut fins a límits pesats. Ara l'imperi Mediaset, a través de la cadena Cuatro, acaba de tornar sobre l'assumpte presentant-nos Guasabi. El seu principal ganxo és haver contractat Eva Hache per presentar-lo. Efectivament, Eva els proporciona un plus. L'altre ingredient nou d'aquesta successió d'esquetxos és que no es tracta de sorprendre i prendre-li el pèl a un famós -que era l'habitual fins ara- sinó que elaboren un tema enginyós i esperen la reacció de la ciutadania. El tema estrella d'aquesta estrena ha sigut Catalunya. El primer esquetx ha sigut incrustar de cop un català a Madrid, sense cap euro a la butxaca, sense pantalons perquè els ha perdut en el seu comiat de solter, i cobrint-se les vergonyes amb una senyeraEl van posar a Atocha. Demanava diners als madrilenys per poder tornar a Barcelona. La càmera oculta ens ha ofert les peripècies d'aquest català («¡és la primera vegada que sóc a Espanya!», els deia als vianants per encabritar-los més encara) i tots li aconsellaven que no circulés més així, que li podia passar alguna cosa terrible («¡et mataran!»). L'única criatura que li va donar diners per poder tornar a Catalunya va ser un home gran jubilat que es deia Justo (no sabem si també era un ganxo del programa) que al crit d'«ajudeu-lo encara que sigui català. ¡Tots som germans!», li va deixar anar 20 euros. A l'acabar el joc, Eva Hache va comentar: «Quina subtil metàfora: usar la bandera per tapar-se les vergonyes. ¡Això em sona!». O sigui que els guionistes d'aquest programa segueixen l'actualitat política de Catalunya.

Després ens van fer una altra càmera oculta col·locant un control de carreteres al límit entre Osca i Catalunya, i advertien als automobilistes que Mas havia declarat la independència i que els tancs ja estaven de camí.

Home, jo crec que els ha faltat to muscular. Han quedat curts. Si buscaven un impacte -avui carregar contra Catalunya és un impacte d'èxit segur-, el català amb la senyera hauria d'haver acabat apallissat i penjat de l'oso y el madroño que hi ha a la Puerta del Sol. I en el control fronterer d'Osca hi hauria d'haver aparegut directament la Cuirassada Brunete, amb el petit Nicolás de tanquista obrint camí.

Segurament, fent-ho així haurien superat la poquíssima audiència (5% de share) aconseguida
.