Desmuntant Sánchez


 02/03/2016 00:45

Diumenge passat La Vanguardia publicava una molt interessant entrevista a Pedro Sánchez, abans que aquesta setmana se sotmeti a una hipotètica investidura com a president del Govern espanyol. En aquest article em proposo fer un petit exercici d’hermenèutica a propòsit de les respostes de Sánchez a les preguntes pertinents –i també impertinents, en el bon sentit periodístic de la paraula– que li va fer aquest diari.

La primera observació, vista la mateixa insistència de l’actual líder del PSOE, és sobre la necessitat del candidat d’aparèixer com a expressió de la voluntat política majoritària dels espanyols. En sis vegades –pràcticament pregunta sí, pregunta no–, i fins que a la segona part de l’entrevista no s’entra en la qüestió catalana, Sánchez es presenta com a allò que volen els espanyols: canvi i diàleg, acord, majoria de centredreta amb centreesquerra, ser la solució d’Espanya... Com se sol dir, “mira de què es vanta i sabràs què li falta”. O, per ser més sofisticats, podem recórrer al principi de la negació simbòlica de Baudrillard o Bourdieu, és a dir, a la simulació d’allò que no es té i a la dis­simulació d’allò que s’és.

Efectivament, amb un 22% dels vots i un 25,7% dels diputats obtinguts pel PSOE el 20-D, si alguna cosa no té i necessita sobredimensionar Sánchez és la capacitat de representar una voluntat majoritària dels espanyols. Fins i tot sumant-hi Ciutadans i Coalició Canària, tot just arriben al 36,3% de vots i el 37,4% de diputats. Certament, a Sánchez se li ha de reconèixer una gran capacitat d’autoconvenciment per construir el discurs polític propi d’una victòria electoral a partir dels pitjors resultats que mai hagi obtingut el seu partit. Una lògica, per cert, que ni el PSOE ni cap altra força política espanyola han aplicat als resultats catalans, on Junts pel Sí tot sol va obtenir el 39,6% de vots i el 46% dels diputats, encara per sobre de l’aconseguit amb l’acord de Sánchez i Rivera.

Amb tot, d’aquest exercici tan notable d’autoestima, em quedo amb la idea de Sánchez que el pacte PSOE-C’s és el resultat del fet que “els espanyols ens han demanat de somiar, i jo intento fer realitat aquest somni”. Curiosa manera de reinterpretar uns resultats obtinguts amb la promesa mútua i explícita de no donar-se suport l’un a l’altre per formar govern! Vaja: un somni que a la campanya havia estat un malson.

${imageCaption}(Jordi Barba)

Ara bé, de l’entrevista, cal parar una atenció especial a la qüestió del “problema català”, gairebé absent dels acords d’investidura. La promesa del líder del PSOE de “bastir ponts amb Catalunya, davant de tanta trinxera”, té tres febleses, una de retòrica, una de fàctica i una altra per omissió. La retòrica és que la idea del pont ja suggereix, per ella mateixa, la separació de dues realitats distintes. Sí, també l’independentisme vol bastir ponts amb Espanya, justament perquè el que ara hi ha són vies úniques de supeditació d’un territori no reconegut com a nació als poders capriciosos de l’Estat. La feblesa fàctica és que si per bastir ponts es fa una aliança amb Ciutadans, nascut per exacerbar –amb èxit– el vot unionista a Catalunya, la credibilitat de l’empresa a aquesta banda del pont és escassa. La feblesa per omissió és l’oblit de la promesa federalista, que era l’última baula de la salvació socialista a Catalunya.

En aquest mateix sentit, Sánchez sembla mal informat sobre la profunditat del desafiament sobiranista. Pensar que un dels ponts a bastir és el compliment dels 23 punts que Artur Mas va presentar a Rajoy és un greu anacronisme polític. Els 23 punts no són un pont de futur, sinó un memorial de greuges que ve del passat, la resolució del qual només ens deixaria en el punt de partida, i en cap cas en el d’ar­ribada. Els 23 punts són un deute, una obligació, no una concessió generosa. Vet aquí l’error de sempre i que ens ha portat on som: confondre justícia amb condescendència, i tractar els catalans com a súbdits.

Però el clímax de la confusió de Sánchez es produeix quan se li parla d’un hipotètic referèndum a Catalunya. Són tres frases seguides per a la història de la inconsis­tència: “Nosaltres volem que els catalans votin un acord, no una ruptura. Aquells que defen- sen el dret a decidir estan defensant una reforma constitucional. Obrim aquesta reforma i aboquem les nostres energies a crear un acord, no a traslladar el problema i la decisió als catalans”.

Primer, Sánchez deixa votar, però només en un sentit. Després, redueix la reivindicació del dret a decidir a allò que els catalans ja tenen: votar en cas d’una reforma constitucional. I, finalment, torna a retirar la capacitat de decisió dels catalans, oferint-los directament la solució i estalviant-los el pro­blema.

Pedro Sánchez significa la repetició exacta del model Rodríguez Zapatero, aquell que va substituir el programa polític pel tarannà –el famós “talante”– personal. Pot funcionar. Fins que els espanyols tornin a somiar, però amb un altre lideratge fort i autoritari.