POLÍTICA
BARCELONA - 2 març 2017 2.00 h

Ressorgeixen desavinences entre JxSí i la CUP en matèria fiscal

REDACCIÓ - BARCELONA

La reverberació de les desavinences entre Junts pel Sí i la CUP en matèria fiscal va ressonar ahir en la comissió d'Economia del Parlament quan la directora general de Tributs i Joc de la Generalitat, Marta Espasa, va proposar canvis importants en la proposició de llei de creació de l'anomenat impost d'actius no productius d'empreses, que grava béns de luxe i que va ser pactat entre les dues parts en el marc de la negociació que va permetre que els cupaires no bloquegessin la tramitació dels comptes del 2017. Espasa va exposar diverses “propostes tècniques de millora” de la llei que, a la pràctica, suposen modificar aspectes clau de la norma. En aquest sentit, va defensar l'eliminació d'exempcions, d'entre 500.000 i 100.000 euros, ja que “no té sentit que hi hagi un mínim exempt perquè són béns en empreses que haurien d'estar a nom de persones físiques”. Espasa pretén que s'elimini de la proposició la inclusió de societats amb domicili fiscal fora de Catalunya, “per no entrar en conflicte amb la Lofca”.

En paraules del diputat de la CUP Benet Salellas, “el referèndum del 2017 és l'únic motiu de la CUP per votar a favor dels pressupostos”. “Ens els vam empassar únicament i exclusiva per la celebració del referèndum, perquè Catalunya sigui una república independent”, va dir. Si bé els anticapitalistes es van obrir a incorporar “algunes” de les propostes d'Espasa, van deixar clar que “no comparteixen” els suggeriments de centrar-se en societats “amb domicili fiscal a Catalunya”.

Tot això passa a menys d'un mes perquè es votin definitivament els comptes un cop el Consell de Garanties Estatutàries emeti el seu dictamen.