L'esquerra anticapitalista estudia què implica una pròrroga pressupostària i fins a quin punt encotillaria l'aplicació de polítiques socials. Ho fa després de demanar al departament d'Economia de la Generalitat tota la informació possible sobre les conseqüències que tindria mantenir els comptes del 2015 per al 2016. Amb tot, fonts del partit, asseguren que només es tracta d'escodrinyar a fons els efectes abans de prendre qualsevol decisió. Saben que malgrat que es mantingui la pròrroga, la llei permetria fer modificacions per adaptar els números a determinades polítiques. Un exemple d'això va ser el decret aprovat el 3 de febrer, després d'aprovar la pròrroga pressupostària, que va permetre augmentar un 1% el sou dels treballadors públics per al 2016, mesura que, d'altra banda, recollia la llei de pressupostos de l'executiu espanyol. L'executiu de Carles Puigdemont calculava que l'impacte econòmic de la mesura era de 110 milions d'euros.
Ara la CUP vol saber quin és el límit de les modificacions que es podrien realitzar mantenint la pròrroga, canvis que, d'altra banda, haurien de ser aprovats en un ple de la cambra catalana. De moment, el vicepresident i conseller d'Economia; Oriol Junqueras, ha expressat la seva intenció de portar els pressuposts a aprovació a final del mes de maig. El dia 22 del mateix mes, l'esquerra independentista celebra l'assemblea nacional que hauria de decidir si donen suport als comptes. No obstant això, el govern ja ha avançat que l'aprovació del pressupost nou podria estar oberta a altres formacions polítiques si bé la CUP és, hores d'ara, l'interlocutor prioritari.
De moment, però, encara no s'ha produït cap reunió formal entre dirigents de la CUP i de Junts pel Sí. Des de l'esquerra independentista es reclama que, a més a més de permetre aplicar un pla de mesures socials, el pressupost nou s'hauria de treure's de sobre la pàtina autonòmica i anar més enllà de les costures de l'actual sistema. Per això, entre altres peticions, hi ha la que s'inclou en els punts 5 i 6 de la polèmica moció per ratificar el 9-N. L'objectiu és que l'executiu realitzi campanyes informatives que expliquin al ciutadà que és un procés constituent i l'esperonin a participar en els debats sobre com ha de ser el país que es vol construir. Per assolir aquesta fita, la CUP vol que se li dediqui una partida econòmica.