El TC anul·la l'impost català als dipòsits bancaris

Conclou que és igual que el creat per l'Estat al 0% amb l'únic objectiu de frustrar la iniciativa del govern i el Parlament

02/06/15 02:00 MADRID - REDACCIÓ
La seu del Tribunal Constitucional, ahir Foto: ACN.

El Tribunal Constitucional va fer públiques ahir dues resolucions amb les quals anul·la definitivament l'impost sobre dipòsits bancaris que la Generalitat i el Parlament van aprovar, perquè “coincideix” amb el que posteriorment va posar en marxa el govern espanyol, i que va fixar al 0%. També basen la declaració d'inconstitucionalitat en el fet que la Generalitat no pot crear impostos propis per la via del decret llei. L'impost estava suspès cautelarment des del gener del 2013, després que el govern espanyol presentés un recurs en què demanava que s'apliqués l'article 161.2 de la Constitució i no es pogués aplicar mentre es resolia la qüestió. Les dues sentències han estat dictades per unanimitat.

Els magistrats consideren que el tribut català és similar al que va crear l'executiu de Rajoy i, per tant, incorre en una “incompatibilitat” que estableix la llei de finançament autonòmic. Argumenten que “hi ha coincidència amb el fet imposable, la base imposable i els contribuents”, i “les úniques diferències són la quota tributària i les deduccions establertes per la comunitat autònoma per sucursals radicades al seu territori”. Per tant, segons els magistrats, la creació de l'impost de la Generalitat “suposa la vulneració dels articles 133.2 i 157.3 de la Constitució Espanyola, com també de l'article 6.2 de la llei de finançament autonòmic (LOFCA)”. La sentència conclou que, “en conseqüència”, el TC ha de “declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de la llei del Parlament de Catalunya 4/2015, del 4 d'abril, de l'impost sobre els dipòsits i les entitats de crèdit”.

Les sentències posen punt i final a la batalla mantinguda per aquesta qüestió entre la Generalitat i l'executiu de Mariano Rajoy, que va impugnar el tribut que la Generalitat i el Parlament havien aprovat al 2012 com a fruit del pacte per a la governabilitat subscrit entre CiU i ERC, i en va forçar la seva suspensió cautelar després de crear un impost igual i fixar-lo al 0%.

El TC també resol el recurs que el govern espanyol va presentar contra el decret llei de creació del tribut. Conclou que la Generalitat no pot crear tributs propis a través de decrets llei, tal com va fer en aquest cas. Segons els magistrats, és una mesura per preservar les atribucions del Parlament de Catalunya que queda establerta a l'Estatut.

Darrera actualització ( Dimarts, 2 de juny del 2015 02:00 )