Somriures i xiulets

La Vanguardia en català | 02/06/2015 - 00:00h


David González

Barcelona


Dissabte, a la final de la Copa del Rei de futbol, el president Artur Mas va apuntar un mig somriure molt contingut durant la descomunal xiulada a l'himne espanyol, mentre Felip VI aguantava el xàfec amb la dignitat institucional que li correspon. A l'altre president, a Mariano Rajoy, no se'l va veure per la llotja. El Govern de la Nació segons sembla única i existent encara que els xiulets ho desmenteixin el representava el ministre Wert. Excepció feta del cap de l'Estat, aquest Estat gairebé políticament absent en un esdeveniment esportiu de màxim nivell -i això que Rajoy va participar aquell mateix dia a Sitges en les jornades del Cercle d'Economia- va tornar a patir una derrota simbòlica duríssima, idèntica a la que va encaixar amb la no-consulta del 9 de novembre. On era l'Estat?, es van preguntar amb encert -i desesperació- la gent del PP de Catalunya davant la sobtada aparició de les urnes de la no-consulta. Si llavors van ser les querelles contra el president de la Generalitat i membres del seu Govern per permetre que la gent votés en una consulta sense cap valor legal, ara el rigorisme reglamentista marca de la casa monclovita ha reaccionat convocant la comissió "antiviolència" del futbol, i igualment amb veredicte gairebé dictat per endavant, per tractar els aficionats del Barça i l'Athletic com una colla de hooligans eixelebrats i a més independentistes -sobretot això- en lloc de ciutadans amb el dret a xiular el que els vingui de gust. D'altra banda, i com també va passar el 9-N, més enllà del minut musical incòmode no es va registrar cap altre incident digne d'esment.

El somriure murri de Mas -"taimada sonrisa", titula la premsa espanyolista més recalcitrant- ja s'ha convertit en un nou motiu de criminalització del que és català (del que és basc, bastant menys). Quan escrivia aquesta columna s'esperaven les sancions, tot i que segons sembla la Comissió Antiviolència estava desbordada: castigar la Federació? Els clubs? Els qui van brandar el xiulet? El Govern central, el PP i els mitjans afins recorren a l'exemple francès. Que potser la simpàtica Marsellesa és més respectada des que es va prohibir xiular-la als camps de futbol? I, tornant al sud dels Pirineus, podem formular-nos algunes preguntes més: actuarà també la susdita Comissió Antiviolència contra els que criden de tot als catalans o directament envien el seu president "a la cambra de gas" a través de les xarxes socials i a cara descoberta perquè el seu himne va ser protestat? O bé el calibre de l'"ofensa" feta a "Espanya" també justifica aquests improperis?

La campanya del 27-S va començar divendres amb Colau tornant-se a posar la samarreta d'indignada i va continuar dissabte amb el somriure murri de Mas al Camp Nou. Ahir Junqueras va marcar les línies grogues d'ERC per a un acord a la futura alcaldessa de Barcelona: el suport sí o sí al full de ruta sobiranista. Aquesta vegada no es tracta de tenir la clau, sinó el xiulet.