El lloc de Mas

 02/06/2016 01:57

Es poden reciclar els lideratges? Es poden reinventar les carreres polítiques? Es pot tornar al capdavant d’un projecte quan s’ha fet un pas al costat? Són preguntes obligades quan es parla del futur d’Artur Mas, el líder de Convergència que va sortir d’escena per facilitar un acord, salvar la legislatura que començava després dels comicis del 27 de setembre i evitar –en ­teoria– que el procés morís després d’unes plebiscitàries que el món sobiranista va viure intensament.

L’anomenada refundació de l’espai convergent –decidida per dos terços de la militància– serà d’una manera o altra en funció del lloc que acabi tenint l’home que ha dirigit el viatge de CDC de l’autonomisme a l’independentisme des del 2012 fins avui. Les seves opcions són ­dues, potser tres: una presidència executiva del nou partit, una presidència honorífica, o dedicar-se més a les idees que al dia a dia, tasca que podria combinar amb la d’exercir com a explicador internacional del procés. Mas encara no ha decidit què farà, però és sabut que la mi­litància convergent acceptarà l’esquema que l’expresident posi damunt la taula durant el congrés del partit a primers de juliol. L’autoritat que té entre els seus coreligionaris li permet fer-se un vestit a mida, per la qual cosa fa gràcia escoltar les persones i grups que tenen aspiracions a l’hora de constituir-se com a nucli dirigent de l’artefacte post-convergent. Parlen i parlen, però tots els seus plans i especulacions estan subjectes a un factor que no controlen i que,
a més, s’imposarà automàti­cament, sense cap discussió
interna.

$imageCaption

La qüestió política rellevant sobre el lideratge de Mas en la triangulació partit-societat-projecte és, segons el meu ­parer, altament complexa i ­difícil d’escatir. La resumeixo així: fins a quin punt resta suports la figura del Mas vinculat al pujolisme i les retallades a la figura del Mas convers al sobiranisme, querellat per la Fiscalia i referent de les classes mitjanes que voldrien una independència endreçada i sense més ensurts del compte? Hi ha un Mas bo i un Mas dolent? En realitat, la trajectòria de l’hereu polític de Jordi Pujol és la faula d’un home a qui les circumstàncies obliguen a reinventar-se diverses vegades. La seva resiliència és exemplar. El tecnòcrata criat en la gestió de l’Administració autonòmica dóna pas al successor triat a dit pel patriarca i aquest, al seu torn, dóna pas a un actor menystingut que ha de fer la travessia del desert mentre s’adona que el discurs del pujolisme ha quedat obsolet. Finalment, quan aconsegueix arribar a la presidència i desmentir la seva imatge inicial de líder prefabricat, ha de trencar –si us plau per força– amb el paradigma oficial del catalanisme polític i assumir un nou relat que posa en ­crisi, alhora, la transició espanyola, el sistema català de partits, els interessos de les elits i la CiU que havia articulat un espai central de la societat. Mas esdevé heroi per accident i passa el que ja sabem: una part del país aplaudeix el seu viratge, una altra no se’n refia, i una tercera l’odia perquè el veu com un traïdor de classe. Ell considera que té mala sort i –per contrarestar-ho– acostuma a forçar les situacions fins a límits que ningú no faria. Aquest mètode li funciona fins al dia que una CUP imprescindible el veta.

Com una mena de matrioixca o nina russa, Mas són molts Mas, amagats cadascun dins de l’altre. Per això, hermètic com és, encara ens pot sorprendre a tots plegats. La determinació és la principal virtut de Mas i la tossuderia és el seu principal defecte, com saben tots els que hi han col·laborat. Entre aquestes dues cares, ha transcorregut el seu periple públic fins avui. Això ha generat episodis de victòria i situacions de derrota, moments de gran encert i escenes de complicació extrema. Sumat i restat, Mas ha desmentit rotundament tots els que fa anys que l’havien enterrat, però no ha pogut evitar ser massa presoner de la seva forma de llegir les oportunitats. Ara, quan el repte principal del líder no és conquerir el poder ni governar sinó imaginar una nova cultura política, Mas haurà de ser més estratègic que tàctic, i haurà de tendir a refiar-se més d’equips amplis i plurals que de nuclis fidels.

Sempre he sostingut que –a diferència de Pujol o Maragall– a Mas no li agrada la política, entesa aquesta com la gran batalla en què les idees aconsegueixen generar decisions transformadores. Sé que això pot semblar estrany, tenint en compte que Mas és l’home del full de ruta, de la desconnexió, de la consulta del 9-N i de les estructures d’Estat. Què vull dir? El Mas preferit de Mas és el personatge que governa sense fer soroll, que fa els deures i que posa la seva dèria cartesiana al servei de la gestió. Però aquest Mas –el que arriba al poder l’any 2010– es volatilitza quan Rajoy es nega a parlar d’un nou pacte fiscal. Llavors, davant el nou context, Mas descobreix la gran (i tràgica) política en paral·lel a l’independentisme, i fa el que mai havia pensat que faria. La nova CDC ha d’aprofitar Mas sense que el seu pes la freni.