El ridícul de la UEFA

La Vanguardia en català | 02/07/2015 - 00:00h


Sembla mentida que un organisme com la ­UEFA s'exposi a un ridícul històric per l'expedient obert al Barça, basat en la massiva ­presència de banderes estelades i els càntics a favor de la independència de Catalunya entre els ­aficionats blaugrana que van assistir a la final de la Champions, a Berlín. Un informe elaborat per una inspectora de l'organisme futbolístic europeu, l'advocada ucraïnesa Anna Bordiugova, considera que aquells fets poden ser motiu de sanció al club, que presentarà les seves al·legacions abans que el Comitè Disciplinari emeti el veredicte.

Es dóna a més la circumstància que l'esmentat informe de la inspectora es basa en un testimoni ­indirecte, ja que l'advocada va veure el partit per televisió, mentre que el delegat de la UEFA, que va presenciar el partit a l'estadi de Berlín, va destacar al seu preceptiu informe l'"excel·lent comportament" de l'afició barcelonista, els càntics de la qual no van ser discriminatoris i on no hi va haver ni un incident sancio­nable.

Es desconeix si l'advocada ucraïnesa actua a instància d'alguna part, però unes posteriors declaracions del president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, que va qualificar l'expedient de "lògic" i de "crida d'atenció perquè a Catalunya deixin d'utilitzar políticament l'esport", assenyalen que la xiulada a l'himne espanyol a la final de la Copa del Rei, al Camp Nou, pot ser la causa de l'obertura d'aquest procés. Però, si la legislació espanyola no pot sancionar aquells xiulets, tampoc la UEFA no podrà castigar un "comportament excel·lent" segons el delegat de l'organisme present a Berlín.

El raonable és que l'expedient quedi en no res i que la inspectora ucraïnesa i la instància de part que la va induir -si és que n'hi va haver, segur que se sabrà- ­facin un ridícul europeu. Com és lògic, hi ha un codi per a les aficions al futbol i, en general, de tot l'esport, que castiguen comportaments incívics, racistes, nazis o discriminatoris que no tenen res a veure amb el succeït a la final de Berlín, ni amb cap de les altres set que ha disputat el Barça en la seva història.

Al contrari, la blaugrana és una afició que es comporta sempre amb civisme i encara més des que el club va ser el primer a Espanya a vetar l'entrada dels violents al seu estadi i en els viatges que realitza l'equip per Europa. Castigar-la per fer ús de la llibertat d'expressió, com fa cada partit al Camp Nou sense que hi hagi lloc a cap sanció, seria una greu injustícia que ­ningú a Europa no compren­dria.