EDITORIALS

La 'reforma Albiol' del Constitucional


DIMECRES, 2 DE SETEMBRE DEL 2015

Finalment, el Govern central ha mogut fitxa en el contenciós català, però no precisament en la direcció esperada pels nombrosos ciutadans -sobretot de Catalunya, però també del conjunt d'Espanya- que desitgen una solució política basada no només en la legalitat sinó també en el diàleg. La reforma exprés de la llei del Tribunal Constitucional que va anunciar ahir el PP per intentar dissuadir Artur Mas i els que el segueixen en la via independentista desprèn un aire electoral impossible d'ocultar. El protagonisme que es va concedir a Xavier García Albiol, que no és diputat al Congrés, en la presentació d'aquesta proposta legislativa revela inequívocament el seu objectiu de curt abast: els interessos electorals del PP el 27-S i, sobretot, en els comicis generals de dos o tres mesos després.

El PP tem perdre vots en favor de Ciutadans, i per això ha optat a Catalunya per la línia de fermesa sense embuts que representa García Albiol. Iniciatives com la d'ahir poden ajudar sens dubte a aquest objectiu, però al preu d'afavorir, per reacció, l'independentisme. La pregunta que cal fer-se és: ¿li convé al PP aquest enfortiment del sobiranisme català perquè després li permetrà incrementar el diapasó espanyolista per obtenir rèdit a les urnes en les generals? Lamentablement, tot indica que la resposta és que sí. En tot cas, el partit del Govern no va trobar ahir cap aliat polític per a la seva proposició de llei. Per motius diferents, el PSOE, Ciutadans i Podem la van criticar durament.

Pretendre, com pretén el PP, que el Tribunal Constitucional es converteixi en un mes en un organisme amb capacitat coercitiva per al compliment de les seves pròpies resolucions significa un canvi profund de la filosofia d'aquesta peça clau de l'arquitectura institucional d'Espanya. Es pot discutir la conveniència o no de la mesura, però voler introduir-la per la via d'urgència és un notable desencert que no fa sinó fomentar la inseguretat jurídica, precisament el mal que el PP diu que vol combatre. Per acabar-ho d'adobar, desitjar que un TC tan polititzat com l'actual es converteixi en policia no ajuda a restablir la confiança dels ciutadans en un sistema basat teòricament en la separació de poders.

Aquest setembre, com es preveia, serà molt tens. I no ha fet més que començar
.