Victòria àmplia, efectes incerts

La Vanguardia en català | 02/10/2015 - 00:00h


RAFAEL NADAL


Poques vegades uns resultats electorals tan contundents hauran comportat uns efectes immediats tan incerts. A hores d'ara ningú no és capaç de predir quina agenda política es pot derivar de la victòria indiscutible de les llistes independentistes a les eleccions catalanes de diumenge passat. La majoria absoluta en escons i la victòria rotunda en vots, però sense majoria absoluta, comporta més incògnites que la majoria de resultats molt més ajustats que hem vist en la nostra història electoral. Ningú no pot posar en dubte el triomf independentista -com demostra el tractament unànime de la premsa internacional en aquest sentit-, però és igualment indiscutible que els secessionistes tampoc han aprovat el plebiscit autoimposat i, per tant, apareix un dubte molt raonable sobre la capacitat i la conveniència de seguir amb el seu full de ruta.

Aquesta contradicció no és aliena a la política. Aquesta no és una ciència exacta, sinó la suma de factors canviants, amb un pes diferent ­segons el lloc, el moment i les circumstàncies. La política és complexa i per això caldrà que passin uns quants dies -potser setmanes i mesos- per calibrar exactament quin és l'escenari polític que ens ha deixat el pas per les urnes.

Que les eleccions del 27-S han certificat un èxit rotund de les llistes del sí hauria d'estar fora de discussió; la suma de Junts pel Sí i la CUP ha acreditat un suport a l'independentisme que fins fa quatre dies semblava completament impossible. Es podrà continuar negant l'evidència, com estan fent el Govern espanyol i els seus entorns, però aquesta actitud no impedirà que si blinden el seu acord les opcions independentistes imposin l'hegemonia que els garanteix l'extraordinari 47,7% de vots obtingut i la còmoda majoria absoluta de 72 escons. Les forces contràries al full de ruta secessionista ho comprovaran des del mateix moment que es constitueixi el nou Parlament.

Però també existeixen les evidències en sentit contrari: la prova més clara dels dubtes que plantegen els resultats ha sigut la falta de reaccions espontànies de celebració, com hauria estat natural després de tants anys de mobilitzacions exitoses promogudes per les organitzacions sobiranistes. Fa l'efecte que el carrer té un punt d'escepticisme sobre els efectes immediats del resultat. O com a mínim està expectant i es pregunta quines seran realment les conseqüències naturals de la victòria sobiranista.

Ara bé, si acceptem que el sí, amb un 47,8% dels vots, no ha guanyat, tampoc no ho ha fet el no amb el 39,1%. Tampoc sembla tan difícil llegir objectivament els resultats i acceptar-los honestament: 1. l'independentisme ha guanyat molt clarament en vots i en escons; 2. l'independentisme ha perdut el plebiscit; 3. els contraris a la independència han perdut en vots i en escons; 4. els contraris a la independència han perdut el plebiscit, i 5. els partidaris del referèndum i els confederalistes han quedat en una posició molt minoritària o fora del Parlament, però en el futur immediat els seus vots decantaran la balança.

Arribats a aquest punt, l'unionisme descobrirà aviat que ha perdut les eleccions i l'independentisme descobrirà que no pot anar tirant com si hagués guanyat el plebiscit. Aquest sembla el moment de nous pactes interns a Catalunya. L'independentisme necessita sumar d'igual a igual forces polítiques i organitzacions partidàries del dret a decidir que es van sentir excloses o que es van automarginar a la part final del procés. Si aconsegueix refer aquesta suma de voluntats, podrà exhibir aquesta força en clau interna i en l'àmbit internacional haurà trobat el moment idoni per sondejar més a fons nous suports per a la resolució democràtica d'aquest provisional empat de voluntats.

L'any 2011, el Partit Nacional Es­cocès (SNP) va obtenir la majoria absolutad'escons només amb un 44% dels votsen unes eleccions que van registrar una partici­pació del 51%. Immediatament,el primer ministre Cameron ho vacon­siderar ­suficient per concedir elreferèndum ­sobre la independència d'Escò­cia, que es va celebrar tres anys després. A ­Catalunya hi ha hagut un 26% més de ­votants i l'inde­pendentisme ha sumat un 3,7% més de vots populars. D'aquí la lec­tura clarament favorable de la premsa internacional.

Segurament des de Junts pel Sí ara necessiten consolidar i exhibir la seva nova posició de força relativa aconseguida a les urnes. El Govern espanyol i els seus entorns són esclaus de les seves polítiques passades i de la proximitat de les generals. I les institucions internacionals només poden intervenir des de la més absoluta discreció. Però estic convençut que més d'hora que tard se celebrarà un re­ferèndum que ja s'ha fet inevitable. Si no és que la mania d'uns i altres de fer-se els milhomes no els fa comprometre posi­cions que després els impediran negoci-ar des d'una posició raonable, prudent i intel·ligent.

En aquest sentit, no sé si els intel·lectuals de referència dels que han obtingut un 12,7% dels vots poden seguir menystenint i fent burla dels que sostenen -com el 47,7% dels votants- que un país lliure pot ser un país més just i més pròsper. Certament, el respecte comença per no imposar a tot el país el relat d'aquesta àmplia majoria minoritària; però també necessita que les minories intentin escoltar i comprendre perquè la majoria dels ciutadans no els ha donat prou suport. Per més que alguns ho pretenguin, el temps del despotisme il·lustrat no tornarà.