POLÍTICA
BARCELONA - 3 abril 2017 2.00 h

El federalista que aposta pel referèndum unilateral

 El 34,1% de l'electorat de CSQP votaria a favor de la independència en una votació organitzada per la Generalitat

 Un 27,6% ho faria en contra

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Després del 27-S l'electorat de Catalunya Sí que es Pot ha estat identificat per l'independentisme com a possible decantador de la balança. En un moment en què la reivindicació del referèndum pactat ha tornat a unir, almenys circumstancialment, JxSí i la CUP amb els d'Ada Colau a través del pacte nacional, el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió revela que un 34,1% dels votants de CSQP votarien a favor de la independència i un 27,6% ho faria en contra en una votació organitzada per la Generalitat sense l'acord del govern espanyol. Per tant, la majoria dels votants de la coalició d'esquerres, que està ara en ple procés de confluència per a la formació d'una nova candidatura que aspira a ser hegemònica, participaria en un referèndum unilateral. Tan sols un 18,2% declara que no aniria a votar.

Davant la pregunta sobre una possible convocatòria d'un referèndum, el 47,7% dels votants de CSQP defensa que es faci encara que l'Estat no el vulgui, un 35,5% assegura que només hi estaria a favor si és acordat i el 14% rebutja una votació d'aquestes característiques. Ara bé, si la Generalitat n'organitza un, el 61,7% té clar que aniria a votar.

El gros dels electors de CSQP considera que Catalunya hauria de ser un estat dins d'una Espanya federal. El 47,2% ho voldria així, mentre que el 21,5% se sent còmode amb una comunitat autònoma i el 18,2% aposta per un estat independent. A més, si se'ls pregunta si volen que Catalunya esdevingui independent, un 51,9% respon que no, lluny del 32,2% que es decanta pel sí. Però davant l'escenari d'un hipotètic referèndum, s'imposa el possibilisme dins de les bases electorals de la coalició que va liderar, com a cap de cartell, Lluís Rabell. I és que la majoria creu que és poc (39,3%) o gens probable (37,4%) que l'executiu espanyol acabi oferint un acord que sigui acceptable per a la majoria del Parlament.

El CEO també va indicar per primera vegada que la majoria dels votants de C's, del PSC i del PP votarien en un referèndum unilateral: anirien a les urnes a manifestar-se en contra de la independència. Així ho faria el 51% de C's, el 41,4% del PSC i el 61,4% del PP. Curiosament, a més, un 10% dels votants dels socialistes catalans també votaria i es decantaria a favor de l'Estat català.

LES XIFRES

73,4
és el percentatge
de catalans que votaria en un referèndum fet per la Generalitat i no pactat amb Madrid.
77,4
és el tant per cent
de participació del 27-S. Va ser el més alt registrat en unes eleccions al Parlament.