POLÍTICA
BARCELONA - 3 maig 2018 2.00 h

Junqueras i Forn insten a continuar la resistència

 La plaça de Sant Jaume rep Torrent amb crits de “Puigdemont, president” i “Ni un pas enrere” en l’homenatge als dos polítics pel mig any a Estremera

 “Nosaltres aguantarem”, prometen els presos

EMILI BELLA - BARCELONA

No va ser un discurs fàcil per a Roger Torrent, tot i jugar a casa. La plaça de Sant Jaume va rebre ahir el president del Parlament amb crits de “Puigdemont, el nostre president” i “Ni un pas enrere” en el marc de l’acte d’homenatge a Oriol Junqueras i Joaquim Forn pels sis mesos de presó política. El republicà va agafar al vol la frase per afegir-hi “Ni un pas enrere per l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats”, però la plaça va replicar amb crits esparsos d’“I la República?” i el clam “Som República”, que curiosament va ser el lema electoral d’ERC el 2015. Un sector de la plaça va intentar contrarestar el “Puigdemont, president” cridant en cànon “Llibertat presos polítics”. Darrere de Torrent, el vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, taral·lejava “Ni un pas enrere” i entre el públic s’ho mirava Elsa Artadi. L’estampa era reveladora del moment que viu l’independentisme, a punt d’investir un president.

“Que ningú ho dubti. Farem tot el que calgui per treure-us d’allà, perquè torneu a casa, perquè torneu amb les vostres famílies, tot”, va prometre Torrent. La plaça estava unida a l’hora d’escoltar la carta de Junqueras i Forn des d’Estremera (Espanya), llegida per una de les filles del conseller d’Interior, Beta; la cunyada del president d’ERC, Imma Bramona; l’exalcalde Xavier Trias i el líder republicà a Barcelona, Alfred Bosch: “Hem de continuar resistint! Si vosaltres persistiu, nosaltres resistim. Aquesta és una cursa de fons on el més important és mantenir-se ferm i serè. Nosaltres aguantarem. No en dubteu! I sortirem més forts.”

Es dona la circumstància que al conseller Raül Romeva l’han mogut de mòdul i l’han col·locat en una cel·la de costat amb les de Junqueras i Forn. “Ens hem d’alegrar d’aquestes misèries”, va lamentar a aquest diari la parella de Forn, Laura Masvidal, en un bany de cru realisme.

El nou vicepresident de l’ANC va advertir que l’Estat utilitza la por per obligar a la renúncia política, “una eina de la inquisició”. “No permetrem que ens la tornin a imposar”, va arengar. L’historiador també va denunciar les actuacions quirúrgiques via 155 que el delegat del govern espanyol, Enric Millo, va augurar al llarg de la legislatura. El sol nom de Millo va enervar la plaça, que li va dedicar una gran xiulada. Al seu torn, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va alertar que “si no ens plantem com a societat, la repressió autoritària no tindrà límits”. La constatació que la presó i l’exili no s’han normalitzat era una plaça de Sant Jaume plena cridant per l’alliberament dels presos i contra la bandera espanyola, que continua onejant al Palau.

LES FRASES

Farem tot el que calgui per treure-us d’allà, perquè torneu a casa
Roger Torrent
PRESIDENT DEL PARLAMENT
No permetrem que ens tornin a imposar la inquisició
Pep Cruanyes
VICEPRESIDENT DE L’ANC
Si no ens plantem com a societat, la repressió autoritària no tindrà límits
Marcel Mauri
VICEPRESIDENT D’ÒMNIUM

Treballadors d’Interior denuncien la “dictadura”

“Conseller Quim Forn, el personal del Departament d’Interior et donem les gràcies per la valentia mostrada en assumir la nostra conselleria en els moments més difícils de la història contemporània.” Cada setmana els treballadors d’Interior es concentren a la porta de la conselleria per reclamar l’alliberament de Forn. Coincidint amb el mig any del seu empresonament, van tornar a sortir al carrer, aquest cop acompanyats per la seva parella, Laura Masvidal, que ja va afegir-s’hi al desembre coincidint amb el 25è aniversari de casats. En aquesta ocasió també hi havia els Bombers per la República, els Mossos per la República i els Mossos per la Democràcia, a més de l’expresident del Parlament Ernest Benach i representants de l’Assemblea Nacional Catalana.

“Algun dia la història ens explicarà que en un estat de l’Europa del segle XXI una part del govern va haver d’exiliar-se per no ser empresonat per poder mantenir viva la institució fora de les fronteres de la dictadura”, va llegir una portaveu de l’assemblea de treballadors. Els concentrats van cridar “És Quim Forn el nostre conseller”, “Sis mesos d’injustícia” i “Fora les forces d’ocupació” mentre alguns clàxons espontanis els donaven suport en passar per davant.