POLÍTICA
BARCELONA - 3 setembre 2015 0.00 h

QUIM TORRA

PRESIDENT D'ÒMNIUM CULTURAL I EDITOR

“Si el procés s'encalla, quedarem atrapats per l'Estat”

 “Ara cal omplir la Meridiana”

CARLES RIBERA

L'advocat i editor Quim Torra és des de fa unes setmanes president d'Òmnium Cultural. Aquest estiu també ha deixat la direcció d'El Born CC i ha estat nomenat director de la Revista de Catalunya.

Quin és el missatge d'Òmnium en aquesta campanya?
Des que el 2012 ens vam definir com una entitat independentista, la nostra posició és acompanyar i donar suport a les candidatures independentistes d'aquesta campanya, aportant arguments i mobilitzant la gent.
Òmnium està en la gènesi d'una de les candidatures, Junts pel Sí. Com es conjumina amb la neutralitat respecte a les llistes independentistes?
Sempre ens hem imposat el lema d'unitat, urnes i independència. Sota aquest triangle hem intentat actuar intentant complir dues premisses. Una, trobar el màxim consens possible entre els que tenen l'anhel d'independència com a prioritat i, dues, que sempre donarem suport a totes les candidatures independentistes. Volem que guanyi la independència.
La transcendència de la campanya pot portar a fer crides al vot útil independentista per part d'alguns sectors.
Des dels partits segur que es voldrà plantejar així, com també ho faran els partits unionistes per la seva banda. El que ens toca a nosaltres ara mateix és mobilitzar la gent per omplir la Meridiana, això és fonamental.
La Via Lliure coincideix amb el primer dia de campanya electoral i això podria ser polèmic si no fos que, de fet, ja fa dies que estem en campanya, i encara més si veiem l'estratègia unionista.
La campanya de la por hi ha estat sempre, i segur que s'intensificarà. Però a mi el que em fa por realment és el pressupost de l'Estat de cada any, contra això aportem esperança. Per tant, tota la resta de la pressió ja la tenim descomptada.
Des de la talaia d'El Born, com ha vist l'evolució del procés?
El missatge d'El Born ha servit per plantejar dubtes a certs discursos i fer conèixer la nostra realitat als visitants estrangers. Quan d'aquí a cinquanta anys algú vulgui saber què ens va passar en aquest període, podrem dir, també, que molta gent va poder descobrir un passat que no havia estat prou explicat.
Des de l'unionisme es vol fer creure que el discurs de la por ara el fa l'independentisme.
En tot cas, el Born és un exemple que, en el nostre cas, la por és justificada. La reculada que hi pot haver si no guanya el sí és perfectament deduïble vistos els precedents. El procés està sent un conjunt d'etapes encadenades que estem superant. El dia que ens quedem encallats en una etapa, quedarem atrapats per l'Estat.
Com convenceria un indecís per votar per la independència?
Li diria que pensés en el futur dels seus fills. Que pensi si per l'educació, la sanitat i el progrés econòmic dels seus fills li convé continuar a Espanya.
Com convenceria un votant unionista per votar per la independència?
Li diria que, passi el que passi el 27-S, continuarem fent el país junts. Continuarem vivint plegats i haurem d'iniciar un procés constituent on haurem de ser-hi tots.