La diputada del PSC al Congrés i número 2 de Pedro Sánchez, Meritxell Batet, descarta plegar de la direcció del grup parlamentari socialista al Congrés arran del seu vot contrari a la investidura de Mariano Rajoy, pel qual ha rebut un avís disciplinari, com la resta de diputats díscols. Si la volen fer fora, haurà de ser el PSOE qui faci el pas. Batet no ha rebut cap petició en aquest sentit. En la mateixa situació es trobaria la diputada de les Balears Sofia Herranz, que també forma part de la direcció del grup com a portaveu adjunta.
Es dóna la circumstància que quan el PSC va trencar la disciplina el 2013 en una votació sobre el dret a decidir, José Zaragoza va dimitir de les seves responsabilitats a la direcció del grup i es va mantenir com a diputat ras.
Una altra eventual conseqüència del “no és no” dels diputats socialistes catalans dissabte passat al Congrés és que la gestora del PSOE elevi una proposta al comitè federal per estudiar un nou marc de relacions amb el PSC per revisar el protocol del 1978 entre les dues formacions germanes. Abans, però, la direcció socialista esperarà a la celebració del congrés del PSC del cap de setmana que ve i a la reacció que tinguin els socialistes catalans. A Batet no li consta la presència de cap dirigent del PSOE al congrés, com tampoc del defenestrat exsecretari general i exdiputat Pedro Sánchez. El president de la gestora, Javier Fernández, no hi va confirmar ahir la seva assistència, segons informava l'agència ACN. El PSC no havia rebut la resposta sobre si Fernández hi acudirà ni de si hi enviarà cap representant. En tot cas, el PSC va informar que s'han convidat totes les federacions i a hores d'ara han confirmat presència la basca, la balear i la castellanolleonesa, properes a la postura que va prendre el PSC a la investidura. Tampoc no se sap si la federació andalusa té previst acudir-hi. No hi faltarà l'exalcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, un dels quinze diputats díscols, com tampoc la presidenta del govern de les Illes, Francina Armengol.
D'altra banda, un dels barons socialistes, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va acusar el PSC d'haver “trencat completament l'equilibri” amb el PSOE i d'haver deixat en “paper mullat” el protocol.