El govern comença dilluns el desplegament territorial de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) que, fins ara, es limitava a la seu central de la Zona Franca barcelonina i a les delegacions de Girona, Lleida i Tarragona. Amb la posada en marxa de l'oficina del carrer Joan d'Àustria del Poblenou s'inicia l'expansió de l'agència amb quinze oficines que l'1 de setembre haurien d'estar en funcionament a Terrassa, Sabadell, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca, Mataró, Manresa, Vic, Santa Coloma de Farners, la Bisbal d'Empordà, Figueres, la Seu, Reus i Tortosa.
L'agència hi recaptarà tots els impostos propis o cedits, des dels deutes pendents amb l'administració, com ara les sancions de trànsit o els deutes amb els ajuntaments, fins a la gestió directa dels impostos cedits que avui també liquiden els registradors de la propietat –transmissions patrimonials (ITP), actes jurídics documentats (AJD) i successions i donacions (SD)–. Les oficines també han de ser la base d'una futura hisenda catalana.
La remodelació global dels espais s'ha adjudicat a través de concurs públic i només han quedat deserts els projectes d'adequació de Mataró, Sant Feliu, Vic, Reus i Santa Coloma de Farners, que seran adjudicats directament, tal com permet la normativa, i es preveu que els contractes se signin les pròximes setmanes, informa la vicepresidència del govern. El pressupost conjunt de licitació ha estat de 5,85 milions, si bé l'adjudicació tendeix a la baixa, informava ahir el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. El lloguer anual de les catorze oficines costarà 550.000 euros. L'oficina del Poblenou, que obre dilluns però que ahir visitaven el vicepresident econòmic del govern, Oriol Junqueras, juntament amb Lluís Salvadó i el director de l'ATC, Eduard Vilà, té 841 m², hi treballaran 28 persones i donarà servei al nord de la ciutat de Barcelona, a Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet.
Paral·lelament, l'ATC tindrà dotze punts més d'atenció i serveis tributaris situats en oficines compartides amb les administracions locals, sobretot consells comarcals i diputacions, a Berga, Igualada, Vilanova i la Geltrú, Olot, Ripoll, Cervera, Solsona, Tremp, Vielha, Móra d'Ebre, el Vendrell i Valls.
El govern detallava el desplegament de l'agència l'endemà de signar-se amb el Servei Català de Trànsit el conveni perquè l'ATC comenci a gestionar les multes pendents de pagament –l'1 de setembre hauria de recaptar els 800.000 expedients anuals pendents–. Salvadó anunciava aquesta setmana la plataforma informàtica que permetrà recaptar tots els tributs i que ha de funcionar al juliol.