Protesta a Palma contra l'apagada de dos canals de TVC

Atribueixen a motius polítics, i no tècnics, el tancament del K3/33 i el 3/24

Criden a manifestar-se el 25 d'abril

04/04/15 00:00 BARCELONA - Ò. PALAU

Vora dues mil persones convocades per l'Obra Cultural Balear (OCB) van protestar dijous a davant de la seu de la presidència de les Illes Balears contra l'apagada, dimarts passat, de les emissions en aquests territoris del 3/24 i el K3/Canal 33. Amb el lema “Per la lliure elecció de la llengua, volem veure el 3/24 i el K3/33”, els congregats, molts d'ells nens i pares seguidors habituals del Club Súper 3, van exigir la recuperació immediata de les emissions, que el govern de José Ramón Bauzá ha suspès després de 29 anys de presència ininterrompuda, adduint-hi motius tècnics, arran de la introducció del dividend digital i de la reorganització obligada dels canals de la TDT, que ara tenen menys espai.

L'OCB nega que aquest sigui el motiu real i ho atribueix a raons de voluntat política per marginar el català ja que assegura que, des de l'octubre, Bauzá coneix la proposta de ressituar els dos canals d'IB3 als diversos múltiplex insulars, ara lliures, per evitar haver de prescindir dels dos de Televisió de Catalunya, una solució del tot possible tècnicament. Amb el tancament, que s'afegeix al de Televisió de Mallorca i Ona Mallorca en l'inici de legislatura, l'oferta televisiva en català a les Illes queda reduïda a la meitat. “És una nova amputació als nostres drets lingüístics”, diu el president de l'OCB, Jaume Mateu, i constata: “hi ha una fidelitat important a aquests canals, i són necessaris, perquè ja formen part del nostre mapa cultural i informatiu”. En el parlament, Mateu va reclamar que els altres partits que es presenten a les autonòmiques del 24 de maig es comprometin públicament a recuperar les emissions i que fins i tot hi afegeixin més canals en català si canvia el govern. A més, va cridar a tornar-se a manifestar el 25 d'abril a la plaça Major de Palma, a la mobilització de la Diada per la Llengua.

LES FRASES

L'actual govern de les Illes ens vol pobres i afeblits culturalment, socialment trencats i econòmicament a frec de la misèria
Denunciarem i direm no a tots els intents de marginar i secundaritzar la llengua catalana
Jaume Mateu
PRESIDENT DE L'OBRA CULTURAL BALEAR

Incompliment de la llei vigent

L'OCB ha denunciat que, amb la seva decisió, el govern balear vulnera almenys dos articles de la llei de normalització lingüística vigent. En concret, el 30.1 diu expressament que l'executiu ha de dur una “política de col·laboració en matèria de ràdio i televisió amb altres comunitats autònomes que tenguin el català com a llengua pròpia”, i el 30.2 l'insta explícitament a fer les gestions “necessàries” per facilitar la recepció de les emissions en català dependents d'altres comunitats. L'entitat, a més, creu que l'apagada va contra la llibertat d'informació consagrada en l'Estatut.

Darrera actualització ( Dissabte, 4 d'abril del 2015 00:00 )