OLÍTICA
BARCELONA - 4 juny 2016 2.00 h

Puigdemont endureix el to contra la CUP

 El president titlla els cupaires de “destructors” pel vet al pressupost, censura que actuïn per “prejudicis ideològics” i avisa que és el país qui “se la juga”

 Reuneix amb Junqueras l'ANC, Òmnium i l'AMI per pressionar els anticapitalistes

 JxSí i la CUP, oberts a negociar malgrat l'enrocament

X. MIRÓ / O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Aires de gener en ple juny. El bloqueig del pressupost amenaça la viabilitat de la legislatura i el procés. Les divergències atrinxerades entre l'executiu i la CUP compliquen el mandat. Després dels darrers intents fallits d'acostament, el president de la Generalitat va endurir ahir el to contra els anticapitalistes. “Estem en un moment clau per saber si continuem sent constructors o no, si pensem en els més vulnerables o en els més intransigents”, va sentenciar Carles Puigdemont, en un acte contra la pobresa. El govern ha arribat a la conclusió que les divergències respecte als ritmes i la gestió del propi procés han contaminat el pressupost i que el nus no està, per tant, en els propis comptes, sinó en els antagonismes de fons.

Puigdemont va parlar d'“apriorismes” i “prejudicis ideològics i partidistes”, i va advertir que “qui se la juga no és el govern sinó tot el país”. Els cupaires no van fer declaracions públiques. Es van limitar a comunicar a l'executiu que el secretariat nacional i els seus diputats, que es van reunir dijous al vespre, ratificaven el vet als comptes tot i la proposta de cessions presentada dijous en la reunió al Parlament. Malgrat l'escalada dialèctica, el govern va anunciar ahir l'anul·lació de l'acord del Consorci Sanitari de Lleida i va trametre al Parlament l'informe d'avaluació del compliment de la declaració del 9-N, en dos gestos més d'acostament.

N'hi va haver d'altres per pressionar la CUP. Puigdemont va intentar exhibir unitat amb ERC i les entitats sobiranistes en una reunió a Palau. Acompanyat del vicepresident Oriol Junqueras, i segons fonts del govern, Puigdemont va retratar la complexitat de la situació als presidents de l'ANC, Jordi Sànchez; d'Òmnium, Jordi Cuixart; i de l'AMI, Neus Lloveras. L'objectiu de la trobada era informar-los del carreró sense sortida en què l'executiu considera que es trobarà si dimecres la CUP manté l'esmena a la totalitat al pressupost, atès que a la plaça de Sant Jaume insisteixen que no retiraran el projecte per refer-lo com demanen els anticapitalistes. El president va assegurar a Sánchez, Cuixart i Lloveras que el govern no té un pla B i que tem que s'està repetint l'“escenari endimoniat” del gener que va acabar amb la sortida forçosa d'Artur Mas per fer possible la investidura de l'aleshores alcalde de Girona.

El govern albira un escenari costerut i indesitjat amb el bloqueig. Sense partides per poder desplegar l'acció exterior o preparar la hisenda pròpia, ampliar la despesa social compromesa en el projecte de llei i sense garantia d'estabilitat parlamentària, l'executiu hauria de decidir si es conforma amb la pròrroga i planteja de zero la negociació dels comptes del 2017, probablement amb uns altres socis parlamentaris, o bé opta per avançar les eleccions. Una convocatòria que ERC ha rebutjat amb insistència, però que a CDC alguns sectors afronten sense embuts. La portaveu del govern, Neus Munté, va admetre a Catalunya Ràdio que el vet de la CUP obligaria a replantejar l'acord d'estabilitat.

Tenint en compte que les eleccions no es poden convocar fins un any després de la signatura del darrer decret, Puigdemont podria fer-ho a principis d'agost. Un moment en què hi haurà dos elements més en el tauler: els resultats del 26-J, amb les forces de CDC i ERC mesurades a les urnes, i perspectives més clares del rumb polític a Espanya.

Tanmateix, cap de les parts dóna la negociació per trencada i es mostraven disposades a intentar-ho fins al darrer minut. Cuixart no va dubtar a escriure al seu compte de Twitter que “tot anirà bé”. “Seguim convençuts que el país mereix i tindrà els millors pressupostos possibles”, va dir. Des de La Moncloa, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va deixar anar que no calia tenir ”molta imaginació” per adonar-se que el mandat no funcionaria.

LES FRASES

Qui se la juga no és principalment el govern sinó el país i, sobretot, les persones que més pateixen [...] Aquests diners tenen destinataris
La situació actual a Catalunya és conseqüència d'una inestabilitat anunciada
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA
DEL GOVERN ESPANYOL
Tot anirà bé. Seguim convençuts que el país mereix i tindrà els millors pressupostos possibles

Jordi Cuixart
PRESIDENT D'ÒMNIUM
Si no hi ha nous pressupostos, la legislatura està tocada de mort i el full de ruta fa aigües
Joan Coscubiela
PORTAVEU DE CATALUNYA
SÍ QUE ES POT
L'endemà de la derrota sempre s'alça una generació de constructors disposada a apedaçar
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Hi ha destructors que són generadors de pobresa amb la seva acció, amb els seus actes i la seva irresponsabilitat social

La CUP trasllada l'oferta de JxSí als militants

La retirada de l'esmena al pressupost del govern només la pot decidir el consell polític i el grup d'acció parlamentària de la CUP, els mateixos òrgans que van aprovar-ne la presentació. De moment, però, els membres del secretariat nacional i els diputats, reunits dijous al vespre, no van arribar a un consens per convocar-lo i es va optar per traslladar el document que els havia fet arribar Junts pel Sí a tota la militància de l'esquerra anticapitalista. Només serà a través de les assembles locals i després les territorials, si així ho reclamen, que el consell polític es podria tornar a convocar per valorar l'actualitat i decidir si cal retirar l'esmena o no als comptes.

Aquest és el calendari que tenen entre mans els cupaires per als pròxims dies. Però, tot i que l'òrgan de decisió s'acabés convocant, són pocs els que preveuen que pugui guanyar l'opció de retirar l'esmena, atès que entre la majoria de cupaires hi ha unanimitat a considerar l'oferta de CDC i ERC un “nyap”. Així ho van valorar els membres del secretariat nacional i els diputats el mateix dijous al vespre. Consideren que CDC ha imposat la seva negativa a cedir davant alguns postulats de la CUP que els republicans podien arribar a acceptar. A ERC li retreuen, per exemple, que no hagi estat prou valenta per defensar una pujada de l'IRPF a les rendes altes tal com, asseguren els cupaires, també compartien els republicans durant les negociacions. En general, lamenten que l'oferta de JxSí més que concessions proposi el seu programa electoral del 27-S i que sigui poc conseqüent amb la declaració del 9-N a l'hora de formalitzar la ruptura amb l'Estat i així ho van reiterar ahir mateix al president Puigdemont. Amb tot, un sector de la CUP també és del parer que hauria de ser el consell polític on es votés retirar l'esmena atès l'oferta de JxSí i les conseqüències polítiques d'un no als comptes.