Barcelona acorda exercir d'ambaixadora del procés sobiranista arreu del món

A instàncies d'ERC, Trias farà proselitisme del 9-N entre els seus homòlegs europeus

El ple rebutja acatar la suspensió de la consulta dictada per al 9-N

04/10/14 02:00 BARCELONA - F. ESPIGA
Xavier Trias i els tinents d'alcalde Joaquim Forn i Sònia Recasens, al ple d'ahir Foto: ORIOL DURAN.
Notícies de ...

La marca Barcelona, un actiu amb una projecció exterior més que reconeguda, es posarà al servei del procés sobiranista. Així ho va acordar ahir el ple de l'Ajuntament de la capital catalana amb l'aprovació d'una proposició d'ERC, que va tenir el suport de CiU i ICV-EUiA, on s'insta la corporació a fer divulgació de la consulta a escala internacional. Independentment de la tasca pedagògica que l'alcalde Xavier Trias pugui fer en els seus viatges oficials (veure peça), el text l'apel·la a donar a conèixer el 9-N per carta als seus homòlegs europeus, les ciutats agermanades amb Barcelona i les 100 poblacions considerades “més influents” de tot el món. El PSC es va abstenir en la votació per no contribuir “a un no-debat estèril”, mentre que el PP s'hi va pronunciar en contra. La portaveu dels populars, Àngels Esteller, va estar especialment incisiva durant una discussió en què va qualificar l'independentisme “de projecte que viu en un món virtual”. El regidor d'ERC Jordi Portabella li va replicar exalçant “el clam popular que reclama poder votar”, abans de recalcar l'increment de sensibilitat internacional que hi ha envers la consulta i que, al seu parer, es visualitza amb diversos editorials de la premsa forana. “Ho tenim bé”, va reblar el republicà.

En la mateixa sessió també es va rebutjar un text del PP on s'instava “a respectar” la resolució del Tribunal Constitucional sobre la consulta i “a donar-hi compliment”. L'argumentari de les parts va ser l'esperable. CiU, ICV-EUiA i ERC van coincidir a reiterar que darrere l'atzucac que viu el país “no hi ha cap problema jurídic, sinó polític”, com va exposar l'ecosocialista Isabel Ribas, i Joaquim Forn (CiU) va deixar veure que darrere d'aquest pronunciament no hi ha cap gest actiu de desobediència: “Tot ho farem en el marc de la legalitat.”

Al seu torn, el socialista Gabriel Colomé, que ahir no va tenir un dels seus matins més lúcids, va qualificar de “barbaritat” la tesi àmpliament repetida pel sobiranisme que la democràcia està per sobre de la legislació vigent, alhora que va fer una defensa tancada de la Constitució. La mateixa, si fa o no fa, que va expressar Alberto Fernández Díaz (PP), que va acusar Trias d'excés de permissivitat amb l'acampada independentista de plaça Catalunya. “Barcelona no és un càmping”, va ser la seva sentència. A còpia d'insistir, també va arrencar de l'alcalde el cost del llibre blanc sobre la transició nacional que està redactant l'Ajuntament: entre 30.000 i 50.000 euros estarà la cosa.

El diagnòstic de Trias a Bloomberg, previ a l'editorial

Els uns hi veuran una simple casualitat però, pels interessats, la relació causa-efecte és més que evident. La qüestió és que l'editorial que la web de Bloomberg va publicar el dia 1 on s'instava el govern estatal a autoritzar la consulta, es va difondre només dos dies després que el seu propietari i exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg, s'entrevistés amb Xavier Trias a Los Angeles. Fonts municipals han explicat que al llarg de la trobada es va parlar, i força, del procés català. Un debat en què el magnat hauria expressat les seves reserves respecte a una eventual secessió, però que es van anar modulant després de constatar que un càrrec institucional d'un perfil netament liberal com el de Trias defensava el dret a decidir davant el que considera un trencament del pacte institucional. En un acte posterior, Catalunya també va ser motiu de discussió entre Bloomberg i diversos alcaldes de poblacions nord-americanes.

Darrera actualització ( Dissabte, 4 d'octubre del 2014 02:00 )