ERC guanyaria les eleccions a més distància de CiU

Els republicans superarien per un 6,7% de vots la coalició del president Mas, de la qual s'allunyarien un punt més que en l'últim baròmetre

També hi ha més ciutadans que aproven Junqueras que Mas

04/10/14 00:00 BARCELONA - XAVIER MIRÓ
Enquesta CEO sobre el debat de política general Foto: EL PUNT AVUI.

ERC agafa distància electoral respecte de CiU en l'última enquesta sobre el debat de política general realitzada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. Si se celebressin avui les eleccions catalanes, els republicans guanyarien per 6,7 punts la federació convergent, una distància que creix en més d'un punt percentual respecte del baròmetre de l'abril passat.

ERC perd dues dècimes

Els republicans només perden dues dècimes respecte del baròmetre de l'abril i guanyarien les eleccions amb un 19,8% dels vots en un panorama encara més fragmentat per la irrupció de la marca Podem. Els convergents perdrien un punt i mig de suport respecte de l'abril i es mantindrien com la segona força política amb un 13,1% de suport electoral.

A força distància se situaria el PSC, que amb un 5,8% de suport electoral perdria tres dècimes respecte de l'abril. La irrupció de Podem podria ser una de les causes del retrocés en el suport electoral dels socialistes, però també, i sobretot, d'ICV i la CUP. Els ecosocialistes haurien perdut un punt en mig any mentre que la CUP, la més perjudicada, en perdria 3,5. ICV quedaria amb un 4% dels vots, mentre que la CUP en mantindria un 2,9%. Podem irrompria amb un 3,9% dels suports. Ciutadans, que es mantindria com a quarta força política, guanyaria més d'un punt de suport, mentre que el PP seria l'altra única força parlamentària que milloraria els resultats respecte de l'abril. Així, guanyaria mig punt percentual, però es mantindria a l'enquesta com l'última força política a Catalunya, sempre en les enquestes, és clar.

L'enquesta a 800 persones realitzada del 19 al 25 de setembre també posa nota a la intervenció dels líders parlamentaris en el debat de política general. Junqueras es manté com el més ben valorat, tot i que baixa nota respecte del debat de l'any passat. Mas també baixa nota, tot i ser el segon líder més ben valorat, mentre que en guanyen David Fernàndez (CUP), Joan Herrera (ICV), Albert Rivera (C's) i, molt poc, Alícia Sánchez-Camacho (PP). Miquel Iceta (PSC) és qui aconsegueix un increment major de nota tenint en compte que la valoració de l'enquesta del 2013 corresponia a l'aleshores primer secretari dels socialistes, Pere Navarro.

Aprovats i suspesos

Pel que fa a la valoració percentual, Junqueras i Mas reben l'aprovat de més del 60% dels consultats i Joan Herrera de gairebé el 60%, mentre que Fernàndez i Iceta reben l'aprovació del 48,9 i el 41,2, respectivament. Sánchez-Camacho i Rivera són els únics als quals un percentatge major d'enquestats suspenen, per un 76%, en el primer cas, i un 56%, en el segon.

Un 43,6% dels enquestats també creuen que el debat de política general no millorarà la situació política, que continuarà igual.

Un 70,8% de ciutadans, a favor de la consulta del 9-N

Un 70,8% dels vuit-cents enquestats estan a favor que es convoqui una consulta sobiranista sobre el futur de Catalunya, mentre que un 22,9% hi estan en contra i un 6,4% dubten. Segons les respostes per intenció de vot en les eleccions catalanes, la majoria de votants del PSC i Ciutadans hi estan en contra, però en el cas dels socialistes les opinions estan molt dividides, amb un 41,3% de votants a favor de la consulta, mentre que només ho estan un 28,6% dels votants de Ciutadans. El 100% dels votants del PP hi estan en contra. Pel que fa als partits favorables a la consulta, més d'un 95% dels seus votants hi estan a favor i, en el cas de la CUP, cap hi està en contra. Tot i que un 67,7% dels votants potencials de Podem també hi estan a favor, un 22,6% s'hi mostren contraris. Segons el sentiment de pertinença, un 62% dels enquestats que només se senten espanyols estan en contra de la consulta, mentre que un 19% hi estan a favor. Un 96,5% dels que se senten més catalans que espanyols hi estan a favor, mentre que estan molt dividits els que se senten tant catalans com espanyols.

Darrera actualització ( Dissabte, 4 d'octubre del 2014 00:00 )