OPINIÓ

La revolució dels ajuntaments

04/10/14 02:00 PRESIDENT DE L'ACM I PRESIDENT DE L'AMI - MIQUEL BUCH I JOSEP Mª VILA D'ABADAL
El repte és tan gran que no podem fallar. Ara és el moment de fer política en majúscules”

L'any 1913, fa més de cent anys, més de mil ajuntaments catalans, que representaven el 90% de la població, van donar suport al plebiscit municipal que demanava la creació de la Mancomunitat de Catalunya, la nostra primera institució d'autogovern des de la derrota de 1914.

El món local, en les cruïlles històriques, ha estat i és determinant. Fa 100 anys hi érem i ara, el 2014, hi tornem a ser. Més de nou-cents ajuntaments –que representen el 88% de la població de Catalunya, les quatre diputacions, els consells comarcals i les EMD– han aprovat per acord del ple una moció a favor del dret a decidir i de la consulta del 9-N. Unes dades que ens demostren, un cop més, que els alcaldes i alcaldesses de Catalunya donem resposta a un clam majoritari de la ciutadania. Ens hem compromès a tirar endavant tots els mecanismes necessaris per fer possible que el poble català pugui decidir quin vol que sigui el seu futur.

Com no podia ser de cap altra manera, els electes locals hem fet costat a la voluntat del poble i hem donat suport al govern de la Generalitat per impulsar una consulta democràtica i lliure pel 9 de novembre. Avui, al Palau de la Generalitat, més de nou-cents alcaldes i alcaldesses, que representem el clam del poble, donarem suport al president de la Generalitat, com a mostra de la vitalitat i del compromís dels nostres ajuntaments. Hem sabut situar-nos al capdavant de les reivindicacions polítiques, i sobretot ciutadanes, de la nostra nació. Avui, el president de la Generalitat podrà copsar que no està sol, que té tot el món local al seu costat. La revolució dels ajuntaments ha començat i no hi haurà ningú que ho pugui aturar.

Malauradament vivim en un país on predomina la imposició per sobre de la democràcia. Ens volen fer creure que un debat que s'ha de resoldre des del vessant polític el poden resoldre unes lleis obsoletes i caduques. Que tinguin clar que la voluntat d'un poble no serà silenciada per aquells que asseguren que tenen la clau de la democràcia. Avui, en contra del que ens volien fer creure alguns, es demostrarà que el país, d'una manera amplíssima, vol votar per decidir quin ha de ser el futur polític de Catalunya.

Els alcaldes i alcaldesses de Catalunya som servidors que, triats pel poble, tenim l'encàrrec i el repte de donar resposta als anhels dels ciutadans i ciutadanes. Aquest és el motiu de la unitat i de la suma del món local, no competim, sinó que compartim problemes.

Com a alcaldes i presidents de l'ACM i l'AMI, sentim orgull de formar part d'un món local que expressa la diversitat en tots els camps, i que ha demostrat tenir una gran qualitat democràtica i respecte per totes les opinions expressades en les votacions. Aquesta, i no una altra, és la millor manera de conèixer i vehicular la veu d'un poble, sigui quin sigui el sentit del seu vot. A les urnes, hi caben totes les opinions.

El repte que se'ns planteja és tan gran que no podem fallar. Ara és el moment de fer política en majúscules. Les diferents formacions polítiques han de demostrar la seva maduresa democràtica sent capaces d'unir esforços per fer front a les adversitats. Només amb la unió, l'esforç i la constància podrem lluitar per aconseguir que el poble català pugui decidir quin vol que sigui el seu futur. La ciutadania no ens perdonaria mai que, en un moment transcendental per a Catalunya, els ens locals no estiguéssim a l'altura del que la història ens demana.

Finalment, l'ACM i l'AMI volem deixar clar que això no acaba amb l'acte d'avui. Les entitats municipalistes ens hem compromès a explicar al món aquesta revolució i ho farem arribar al govern espanyol, la Unió Europea i l'ONU. La veu del 96% dels ajuntaments catalans no quedarà silenciada.

Darrera actualització ( Dissabte, 4 d'octubre del 2014 02:00 )