OPINIÓ

Amb la gent dels nostres pobles

04/10/14 00:00 -

Una seixantena de mossens i diaques es mostren favorables al dret a decidir. Ho fan amb un manifest que és obert a adhesions a la pàgina web cristians.cat i al correu adhesions@cristians.cat.

Els signants som preveres i diaques de l'Església Catòlica al servei de diverses parròquies de Catalunya. Amb aquestes ratlles no volem posar-nos al davant de la gent dels nostres pobles, però tampoc no en volem quedar al marge.

Amb molts col·laboradors parroquials (catequistes, Càritas, animadors litúrgics, famílies de catequesi, caps d'escoltes, consells...), una bona colla de nosaltres vam participar a la manifestació del dia 11 de setembre del 2014 a Barcelona a favor de la consulta del 9 de novembre i d'iniciar un procés que condueixi a la independència de Catalunya. I altres col·laboradors parroquials que no hi van participar (per raons laborals, per obligacions familiars, per salut...) ens manifestaren que s'hi senten identificats.

Referent a això han parlat clar els darrers sants pares. Ho recull bé Mn. Antoni Oriol Tataret al seu llibre Nació i magisteri pontifici (Proa, 2007). També ho fan els bisbes amb seu a Catalunya als documents Arrels cristianes de Catalunya (1985) i encara Al servei del nostre poble (2010). I darrerament ho han concretat bé i explicitat el bisbe Francesc Pardo, de Girona; el bisbe Xavier Novell, de Solsona, i l'abat de Montserrat, Josep M. Soler.

Per això, “quan s'afirma que Catalunya no té dret a l'autodeterminació i que seria il·legal la consulta del 9-N, s'està usant la llei per impedir un dret fonamental que és anterior i superior a l'ordenament jurídic vigent. La Constitució del 1978 hauria d'aplicar-se de tal manera que fes possible que les nacions que formen l'Estat espanyol puguin decidir lliurement el seu futur” (Mons. Xavier Novell).

A més, “conèixer què desitgen els ciutadans és fonamental per assumir decisions, siguin les que siguin, i per configurar el present i el futur” (Mons. Francesc Pardo).

Immergits i compromesos en la vida de la gent dels nostres pobles, sentim nostra aquesta qüestió i defensem la llibertat dels responsables de l'Església respecte a qualsevol posició política com també la legitimitat moral del dret a decidir dels ciutadans de Catalunya.

Per acabar, invoquem la protecció dels nostres patrons, la Mare de Déu de Montserrat i el cavaller sant Jordi, perquè ens ajudin a fer realitat les nobles aspiracions del nostre poble.

Signants: Ramon Alventosa, Jaume Angelats, Pere Artigas, Jaume Avellí, Pere-Lluís Aymerich, Enric Bahí, Josep Balateu, Josep Barcons, Josep M. Barcons, Salvador Batalla, Lluís Bonet, Ramon Bosch, Martirià Brugada, Cinto Busquet, Jesús Calm, Josep Maria Castellà, Jordi Castellet, Joaquim Cervera, Pere Codina, Josep Colomer, Miquel Cubero, Rossend Darnés, Pere Domènech, Dídac Faig, Miquel Àngel Ferrés, Josep Frigola, Ignasi Forcano, Benet Galí, Francesc Jordà, Ignasi Lòpez, Ramon Masachs, Carles Mundet, Fèlix Mussoll, Ramon Oller, Àngel Pagès, Pere Pau, Jordi Pla, Lluís Plana, Francesc Planella, Enric Plantés, Narcís Ponsatí, Joan Pujol, Miquel Ramió, Jaume Reixach, Joan Riu, Francesc Romeu, Enric Roura, Lluís Solà, Josep Soler, Joan Solés, Josep Taberner, Joan Triadó, Enric Tubert, Miquel Vall-llosera, Eudald Vilà, Xavier Xutglà i Ernest Zaragoza.

Darrera actualització ( Dissabte, 4 d'octubre del 2014 00:00 )