Tampoc deixen votar els canaris

El govern de Rajoy recorrerà contra la consulta sobre les prospeccions petrolieres convocada per l'executiu canari

Li diu que s'ha excedit en les competències

04/10/14 02:00 LAS PALMAS / MADRID - REDACCIÓ
Paulino Rivero, president canari, ahir en una compareixença de premsa Foto: R. DE LA ROCHA / EFE.

El govern espanyol tampoc vol deixar votar els canaris. La delegada del govern espanyol a les Canàries, María del Carmen Hernández Bento (PP), va confirmar ahir que l'executiu que presideix Mariano Rajoy portarà als tribunals la consulta sobre les prospeccions petrolieres a les costes de les Canàries convocada pel govern d'aquest arxipèlag pel 23 de novembre. En aquest cas, l'argument del recurs del govern espanyol contra la celebració de la consulta és que és il·legal perquè excedeix les competències. Hernández Bento assegura que el govern canari s'ha excedit volent preguntar als ciutadans sobre les prospeccions petrolieres projectades en aigües pròximes a l'arxipèlag.

El govern espanyol considera que l'executiu canari, format per CC i el PSOE, “amb la mateixa pregunta reconeixen que no tenen competències per fer-la”, va argumentar Hernández Bento davant l'enunciat plantejat per a la consulta: “Creu vostè que Canàries ha de canviar el seu model mediambiental i turístic per les prospeccions de gas o petroli?”. Una pregunta que “és tan confusa que jo mateixa, a aquesta pregunta sobre si cal canviar algun tipus de model mediambiental, contestaria que no, i és evident que jo estic a favor que es facin els sondejos”, hi va afegir la delegada del govern espanyol a les Canàries, per finalment sentenciar: “Per tant, jo no sé quin sentit té fer a la gent aquest tipus de preguntes a les quals, al final, es pot contestar sí o no estant a favor dels sondejos o en contra.” Precisament la redacció de la pregunta s'ha fet de manera que s'ajusti a les competències del govern canari. I és que la llei de participació ciutadana només permet consultes sobre qüestions que siguin competència de la comunitat autònoma, entre les quals no figura l'autorització de prospeccions petrolieres, però sí el turisme
i el medi ambient, d'aquí el redactat.

Així, pel govern canari la pregunta està perfectament plantejada, ja que “pretén que els ciutadans opinin sobre la necessitat d'adaptar el nostre model turístic i mediambiental a les prospeccions“, va destacar Fernando Ríos, comissionat pel Desenvolupament de l'Autogovern i les Reformes Institucionals del govern de les Canàries. Pel que fa a la redacció de la pregunta, el president canari, Paulino Rivero, va dir que, d'acord amb els juristes del seu executiu, és legal i constitucional. Podran paralitzar la consulta en una primera instància, va dir, però que tingui en compte el govern espanyol que després hi haurà una resposta definitiva del Constitucional i que aquesta tindrà lloc a les portes de les eleccions del 2015, va advertir Rivero, que hi va afegir, que aleshores se sabrà a què juga el govern del PP: “El poble canari parlarà i tindrà l'oportunitat d'expressar-se”, va sentenciar el president del govern canari.

El decret de convocatòria va ser publicat ja ahir pel Butlletí Oficial de les Canàries i els socialistes canaris van fer una crida als habitants de l'arxipèlag a anar a votar el 23-N, tot i que pels mitjans electrònics es podrà enviar la resposta a partir del dia 19.

Darrera actualització ( Dissabte, 4 d'octubre del 2014 02:00 )