MARC BERTOMEU  SECRETARI GENERAL DE PODEM A BARCELONA
La primera nova cara.
Marc Bertomeu, del sector oficialista de Pablo Iglesias, ha estat triat, amb un 59% dels vots dels inscrits, secretari general de Podem a la ciutat de Barcelona i, com a tal, primera cara visible al país. Politòleg de formació, la seva trajectòria es limita a una breu participació al Partit Pirata. A Podem des de la primera assemblea, ja va ser precandidat a les europees i va anar de primer suplent a la llista del maig.

“Podem no és cap amenaça per al procés sobiranista”

“Pertany a la gent, i ha demostrat reiteradament que es basa en una radicalitat democràtica que compartim”

“Al procés hi falta un debat sobre el model de país posterior, que no volem deixar a CiU”

“La feina de la CUP aquests dos anys ha estat excel·lent, però prioritza el debat nacional, i jo el poso al mateix nivell que el social”

05/01/15 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
Marc Bertomeu durant un reportatge fotogràfic per a El Punt Avui al novembre Foto: MARTA PÉREZ.
No creiem en la DUI, però entenem que la plantegin altres forces i l'emprenguin si tenen prou suport
Notícies de ...

A

l febrer va anar a la primera assemblea de Podem a Barcelona, i avui n'és el líder visible amb 23 anys. Una trajectòria fulgurant...
En triar-se el secretari general vaig fer el pas endavant, amb la condició que el funcionament intern i les decisions es prendrien en equip. És cert que no tinc gaire experiència política, com m'han retret, però jo no sóc ningú per resoldre la situació política; dono la cara per un equip de treball de 25 persones que entenc que és el més vàlid, i per un projecte polític de ciutat.
La participació ha estat molt baixa en el procés d'elecció...
Ho hem de contextualitzar en unes dates festives de Nadal, i no és una excusa. Ara, vista la nostra inexperiència en aquests processos i les limitacions de temps ens hem centrat en elaborar un bon document organitzatiu i explicar-lo, i no hem fet prou campanya per promocionar les votacions. És un error que assumim i una assignatura pendent de cara al procés que ara iniciem de constitució dels òrgans a nivell autonòmic.
Quin és el grau de dependència respecte la central de Madrid?
Som cent per cent autònoms. A Barcelona, i així es replicarà a nivell català, som un grup de 25 que vam participar des del principi, i a l'hora de constituir la candidatura mai ens ha dit ningú què hi hem de posar al document polític organitzatiu, ni quines persones l'han de conformar, qui l'ha de liderar... Res de res. I a l'hora de plantejar el nostre discurs, a mi ningú m'ha donat mai cap directriu des de Madrid del que haig de dir.
Es critica que han atret molts rebotats d'altres partits però es presenten com la renovació...
Tenim una mica de tot, és cert. Gent que prové de partits tradicionals, però també que ve de l'abstenció o la participació no activa en política. No mirem el carnet de ningú: si algú se'ns acosta amb la ment oberta i d'acord amb els nostres principis del dret a decidir-ho tot, i d'acceptar les normes del joc que plantegem, no som ningú per excloure a cap persona que se'ls vulgui fer seus. Ara bé, si algú se'ns acosta pensant que som el tren per a la seva carrera política, s'equivoca, i la seva trajectòria aquí té els dies comptats, com es veu en l'actuació del comitè de garanties.
Quan es va crear, Podem tenia propostes molt agosarades que ara s'estan matisant, per exemple sobre el deute o una renda mínima. Fa vèrtig el poder?
No crec que ho haguem matisat, però no podem agafar el programa de les europees, pensat per a un context europeu, i calcar-lo a nivell autonòmic o espanyol. Plantegem que les idees i la filosofia han d'estar recollides en un programa estatal, però se n'han d'elaborar de nous ad hoc seguint el mateix procediment. No hem matisat res perquè encara no tenim un segon programa, l'únic que es pot dir és que hi ha propostes que poden diferir de les europees. També n'hi ha de noves molt potents com les de Podem Catalunya en temes de sanitat.
Què aporta Podem al mapa polític que no proposi ja la CUP?
Jo vaig votar la CUP el 2012 en clau d'indignació perquè aportava ruptura, i no nego que en segueix aportant, perquè la seva feina en els dos anys de legislatura ha estat excel·lent. No menystinc cap posició,és perfectament legítim que et convenci més un altre full de ruta, però em decanto per Podem perquè té un projecte a escala estatal i em convenç el seu full de ruta per fer efectiu el dret a decidir, un procés on puguem constituir el model d'estat i totes les altres qüestions socials. La CUP també fa aquest plantejament, però prioritza el debat nacional, i jo els poso al mateix nivell.
El discurs clar de Podem pel dret a l'autodeterminació s'ha refredat en els últims mesos...
En el marc del procés constituent s'ha de poder discutir quina sanitat, quina educació, quina energia volem, i també quin model i forma d'estat. No em correspon dir com es farà, però plantegem un seguit de consultes per decidir aquestes coses; no és com el 78, un pacte polític als despatxos i una posterior validació. És la ciutadania la que ha de participar del procés i una de les qüestions a tractar és l'organització de l'estat.
I què proposa Podem? És federalista? Autonomista?
No ho hem definit encara perquè no funcionem com un partit tradicional, no creem un dogma a partir del qual els nostres inscrits han de votar religiosament el que diem. Proposem espais de participació on siguin els ciutadans a través d'informació i de debats els que creïn la seva opinió, i aquesta sigui escoltada i decisiva. Són els ciutadans els que apostaran per un model federal, autonòmic o qualsevol altre que se'ns pugui ocórrer, aquesta és la novetat que proposem, i això és la regeneració democràtica.
Han rebut crítiques dels sobiranistes, però també del PP i del PSOE. Fan por a tothom?
Els partits tenen por que plantegem coses que fins ara no convenien, ni a un sector ni a l'altre. El PP i el PSOE tenen por que un partit els trenqui el negoci que han muntat en els últims 30 anys, de passar-se el poder d'una banda a l'altra, i a Catalunya, CiU té por que es plantegin certs temes que ja s'han plantejat de la mà de la CUP o d'ICV, però amb molta més força i amb capacitat d'incidència en el seu pla de govern.
Vostè va votar sí-no en la consulta del 9-N; què no el convenç del projecte independentista?
Vaig votar com a protesta a la prohibició del govern espanyol i al no-reconeixement del dret a decidir. En el procés sobiranista falta un debat sobre el model de país posterior; alguns creuen que s'ha de fer després d'assolir la independència, i jo crec que no, perquè és innegable que el partit que ho condueixi aplicarà les seves receptes. Si CiU encapçala la transició nacional, té molt clar quin model d'educació o sanitat vol, i no necessita obrir un procés constituent per decidir-ho. Nosaltres no volem deixar aquest projecte de país a les seves mans; creiem que cal un debat previ sobre aquestes qüestions, i és el que proposem.
La irrupció de Podem posa en perill el procés sobiranista, o el reforça, tenint en compte que a la fi hi ha algú a l'altra banda?
Podem no és cap amenaça per al procés sobiranista, perquè pertany a la gent. És una amenaça per als partits que el volen fer servir per tapar-se les vergonyes, com la corrupció de CiU, o per tapar un pla de govern basat en l'austericidi. Aquests sí que han de tenir por, però el procés, en cap cas. Respectem tot allò que sigui democràtic, i el procés ha demostrat reiteradament que es basa en una radicalitat democràtica que compartim.
Les enquestes els situen fins i tot tercers. Estan a punt per a unes eleccions plebiscitàries?
Fa mesos que treballem amb la hipòtesi d'anticipades, i estem preparats perquè hem creat unes sinergies de treball amb els cercles de Catalunya perquè, quan es convoquin, puguem elaborar un programa i unes llistes amb rapidesa, sense renunciar a la qualitat, entenent-la com el procés participatiu previ.
Hi pot haver acords per anar-hi amb ICV o, fins i tot, la CUP?
Hem parlat amb Procés Constituent, però són xerrades informals on es presenta aquesta opció, i no s'ha decidit res perquè ho han de determinar les seves assemblees. Estem oberts a parlar amb qualsevol força, des de la CUP a ICV, que vulgui sumar-se al projecte de ruptura i canvi de cara al nou cicle electoral, però són converses diferents de l'àmbit municipal.
Però segur que no van en una candidatura independentista...
No hem obert negociacions i no puc desmentir-ho, però no estaríem en una candidatura on l'únic punt del programa fos la independència de Catalunya.
Si guanyen els partits independentistes, entén que estarien legitimats per fer una DUI?
Respectem totes les decisions que prengui un Parlament democràtic; el que no fem és compartir aquest full de ruta. No creiem que la declaració unilateral d'independència sigui el millor, però entenem que ho plantegin altres forces i, si tenen prou suport, emprenguin el procés. Però per nosaltres la solució és el procés constituent.
En aquest cas, però, se sumarien a construir el nou país?
Evidentment: si els ciutadans decideixen aquest model d'estat i Catalunya fos independent, Podem seguiria reivindicant les seves directrius socials i aquesta metodologia perquè la ciutadania recuperi la política com a eina per canviar les coses.
Està tancada l'aliança amb Guanyem a Barcelona?
No, portem treballant amb ells des de l'agost, hi hem fet processos com ara el del codi ètic, que va tenir molt d'èxit i en què vam participar molt, perquè érem una força amb molt a dir, i a partir d'aquí s'han plantejat la resta de qüestions: finançament, primàries, programa, etc. Quan tinguem tot això decidit, amb una proposta de candidatura, ho elevarem a l'assemblea ciutadana de Barcelona perquè prenguin la decisió.
Hi poden entrar ICV-EUiA? O fins i tot la CUP?
Sí, la candidatura està oberta a totes les forces que vulguin, sempre que respectin el codi ètic que vam aprovar, i comparteixin els acords que hem arribat en les primàries, llistes i metodologia per fer el programa.
Darrera actualització ( Dilluns, 5 de gener del 2015 02:00 )