POLÍTICA
5 setembre 2015 2.00 h

OPINIÓ

Felipe González, a la fiscalia

SERGI BLAZQUEZ I QUEVEDO, ADVOCAT, ORIOL SAGRERA I SAULA, ADVOCAT, MARIA VILA I REDON, ADVOCADA, RAMON ESTEBE I BLANCH, ADVOCAT, MARC MARSAL I FERRET, ADVOCAT, AGUSTÍ CARLES I GARAU, ADVOCAT, EVA LABARTA I FERRER, ADVOCADA, CARLES MUNDÓ I BLANCH, ADVOCAT

Un grup d'advocats, integrants de l'equip de juristes Drets, hem acudit a la fiscalia per denunciar la comparació del procés català amb el nazisme i el feixisme italià que va fer l'expresident espanyol Felipe González en un article publicat al diari El País el dia 30 d'agost, i volem explicar el perquè d'aquesta denúncia.

Des que vam presentar públicament la nostra entitat ara fa un any i vam posar-nos a disposició de la ciutadania, són milers les persones que ens han fet arribar casos d'atacs, insults i amenaces contra la societat catalana, i hem acudit a la fiscalia en vuit ocasions per denunciar casos flagrants de catalanofòbia; amenaces de mort i atacs salvatges i despietats contra tots els catalans pel fet de ser-ho –com ara els que hi va haver arran de l'accident de Germanwings–. Atacs constitutius d'un delicte d'incitació a l'odi i la violència i un atemptat contra la dignitat de les persones i el dret constitucional dels ciutadans a no ser discriminats per raó de la seva opinió o circumstància personal o social.

La denúncia contra l'expresident Felipe González ha estat la novena, i posar-la no ens ha estat una decisió fàcil. En primer lloc perquè esperem molt poc del recorregut judicial que aquesta denúncia pugui tenir coneixent, com coneixem, la nul·la voluntat de perseguir penalment aquest tipus de conductes en el context jurídic de l'Estat espanyol. Però alhora també creiem que la societat catalana demana i mereix una reacció de dignitat davant de les ofenses que, en massa ocasions, provenen de personatges públics que gaudeixen d'una important capacitat d'influència i projecció mediàtica.

Si ens hem adreçat al fiscal superior de Catalunya és perquè entenem que les paraules de l'expresident espanyol constitueixen una indignant banalització del nazisme i el feixisme, i a més vulneren de manera flagrant la integritat moral i el dret a l'honor dels catalans compromesos amb el dret a decidir.

I també perquè creiem que cal denunciar amb vehemència que es vulgui criminalitzar el moviment pacífic, democràtic i popular que s'està vivint actualment a Catalunya i que res té a veure amb el nazisme i el feixisme, i encara més quan qui ho fa és una persona que ha ocupat el màxim càrrec institucional del govern espanyol durant catorze anys i, per tant, de qui s'espera un mínim respecte i rigor. González utilitza l'atac als catalans per influir en l'opinió pública espanyola, i això és inacceptable en un estat de dret. Els que es dediquen a la política ho poden denunciar políticament. Nosaltres, com a juristes que som, ens sentim en l'obligació de denunciar-ho davant la justícia. I la justícia està cridada a poder trobar, en l'ordenament jurídic, instruments per perseguir-ho.

Signants: Sergi Blázquez i Quevedo, advocat; Oriol Sagrera i Saula, advocat; Maria Vila i Redon, advocada; Ramon Estebe i Blanch, advocat; Marc Marsal i Ferret, advocat; Agustí Carles i Garau, advocat; Eva Labarta i Ferrer, advocada; Carles Mundó i Blanch, advocat