POLÍTICA
BARCELONA - 5 setembre 2015 2.00 h

Romeva és el líder més ben valorat i Albiol, el pitjor

 Junqueras i Baños també aproven, encara que només un 52,8% dels votants de la CUP coneixen el seu candidat

 Mas obté una nota de 4,7 i Rabell és un dels caps de llista menys coneguts

MARC BATALLER

Un 5,7. Amb aquesta nota, el cap de cartell de Junts pel Sí, Raül Romeva, es converteix en el líder més valorat, seguit d'Oriol Junqueras i Antonio Baños, segons l'enquesta de GAPS. Al cantó oposat hi ha Xavier García Albiol, amb un 3,3, mentre que el president, Artur Mas, treu un 4,7 de mitjana. Una altra dada destacada és que menys d'un 35% dels enquestats saben qui són Lluís Rabell, Inés Arrimadas o Baños.

El grau de coneixement de Romeva és d'un 52%, més baix que el de Mas, Junqueras, Miquel Iceta, Albiol o Ramon Espadaler, i la majoria de dones i de menors de 35 anys no el coneixen. Això, però, no influeix a l'hora de les valoracions, perquè és el primer del rànquing. Els votants d'ERC són els que li donen una millor nota –7,8– seguits dels de la CUP –7,6– i els de CiU –7,3–. L'antic partit de Romeva, ICV, també l'aprova amb un 5, tot i que un 22% dels ecosocialistes el suspenen. Els afins al PP, amb un 1,6, i els de C's, amb un 2,7, són els que el castiguen més.

En aquest àmbit és remarcable que el cap de llista de Junts pel Sí agrada als votants de CiU gairebé tant com el mateix Mas i obté una millor nota entre l'electorat d'ERC i la CUP que el president [vegeu més dades sobre Mas a la peça].

Pel que fa al president d'ERC, Oriol Junqueras, la seva nota és d'un 5,4, i un 95,6% dels enquestats el coneixen. Evidentment, els votants republicans són els que el puntuen més alt, amb un 7,9, seguits dels de CiU, amb un 6,9. Una nota que segur que ha anat a l'alça des que es va anunciar la unió de CDC, ERC i les entitats sobiranistes sota el paraigües de Junts pel Sí. Els cupaires donen un 6,7 a Junqueras i els ecosocialistes també l'aproven, amb un 5,2; la resta de formacions el suspenen. També és curiós que un 67% dels votants de CiU atorguen entre un 7 i un 10 a Junqueras, mentre que aquesta xifra es redueix fins a un 60,8% quan es fa la mateixa pregunta a la gent d'ERC sobre Mas.

Un altre candidat que s'estrena és el de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que només obté un grau de notorietat d'un 26,3%. Fins i tot els votants d'ICV coneixen molt més Romeva que no pas Rabell –hi ha quaranta punts de diferència.

Per la seva banda, el cap de llista del PSC, Miquel Iceta, només aprova entre els seus –6,1– i ICV –5,1–, i suspèn clarament entre els votants de CiU –3,7– i els d'ERC –3,6–. Això sí, la majoria dels socialistes consideren que la tasca d'Iceta ha estat regular i li posen entre un 5 i 6.

Algunes dades de la CUP són sorprenents, encara que els responsables de l'estudi alerten que el nombre d'enquestats que diuen que el 2012 van votar aquesta organització, C's o el PP és reduït i, per tant, cal ser curosos en les conclusions. Només un 52,8% de la gent de la CUP coneixen Baños i, fins i tot, la nota que li donen és d'un 4,5, a diferència dels votants de CiU o ICV, que l'aproven amb gairebé un 6.