Fa molta pudor

La Vanguardia en català | 05/10/2014 - 00:00h


Cristina Sánchez Miret


Els científics acaben de trobar una relació entre la pèrdua de les capacitats olfactives i la mort. Un grup d'investigadors dels Estats Units, dirigit per Jayant Pinto, va dur a terme un experiment els anys 2005 i 2006 que consistia a fer identificar cinc colors -rosa, menta, cuir, peix i taronja- a una mostra de persones voluntàries d'entre 57 i 85 anys.

Quan van intentar reproduir-lo, anys després, van constatar que una bona part dels participants havien mort i que es podia establir un lligam entre la seva manca de capacitat per identificar olors i la seva defunció. Només un 10% dels que ja no hi eren tenien una bona salut olfactiva; el 39% la tenien molt deficient, i el 19% tenien deficiències prou significatives. És evident que no es pot establir una pauta de causa-efecte entre els dos fets, però també és cert que es pot establir, amb els resultats assolits, en un període de cinc anys, una relació predictiva.

El que ara mateix no es fa difícil de predir a Espanya és que ja no queda democràcia, o que en tot cas només es manté com un miratge i cortina de fum perquè el Govern de l'Estat, amb la connivència del PSOE, i el Tribunal Constitucional dissenyin el país que ells volen. Això es fa si convé saltant-se la Constitució -o, per mantenir-se en el suposat marc de la legalitat, interpretant-la com ells volen- i, sens dubte, saltant-se la indispensable separació de poders.

Aquesta no és, però, una qüestió només d'olfacte: tots els sentits que tenim com a ciutadans -l'oïda i la vista, principalment- ens constaten aquesta realitat. Els fets no s'amaguen i els principals representats polítics -al Govern o a la oposició- no tenen cap problema perquè poden actuar amb tota impunitat. No sé pas si ser espanyol adorm, però us pus assegurar que ser català no, que no ens ho podem permetre. La qual cosa és ideal, ideologies a banda, per a la nostra salut democràtica.

Què està passant amb Espanya? Què passa amb els espanyols? Quin poder narcotitzant té l'espanyolitat que no deixa sentir, veure, percebre i olorar com minut a minut està desapareixent la democràcia? No noten la pudor que fa? És molt estrany perquè la ferum, de tan forta que és, ha arribat als llocs més llunyans del planeta; però deu passar com amb la vista, que no hi ha pitjor cec que qui no hi vol veure.