LA CLAU

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

La dessuadora de Romeva

@JuanchoDumall


DILLUNS, 5 D'OCTUBRE DEL 2015

El recurs a l'estilisme per transmetre un missatge ideològic és tan vell com la política. Aquí n'hem tingut casos tan destacats com el de la pana de Felipe González i Alfonso Guerra abans de 1982, una manera progre de portar americana sense caure en el tergal petitburgès. O les jaquetes de llana amb cremallera que a Marcelino Camacho li teixia la seva dona i que es van convertir en una peça indispensable per a l'armari de tot dirigent obrer. O, més a prop, les samarretes amb missatge de David Fernàndez, tota una novetat al Par­lament i una fórmula eficaç de comunicació no verbal en temps presidits pels mitjans audiovisuals i per les xarxes socials.

La fotografia que dijous es van fer els flamants diputats de Junts pel Sí a les escalinates del Parlament forma part d'aquest intent de transmetre una posició ideològica a través de la vestimenta. Res de corbates, ni americana i pantalons gris marengo, ni botons als punys de la camisa. En aquesta legislatura s'imposa la jaqueta informal, la camisa descordada, el calçat esportiu i els texans d'última generació. Un contrast, com s'ha assenyalat aquests dies, amb la foto que el grup parlamentari de CiU es va fer el desembre del 2012 en idèntic escenari, en una imatge en què l'únic color l'aportava l'alfombra vermella de la noble escala.

Estètica i èpica

La nova estètica del grup d'Artur Mas, Oriol Junqueras i Raül Romeva és més adequada per a l'èpica juvenil del viatge a Ítaca i fuig del ­look de la política associada als negocis, que tants disgustos ens ha donat a Catalunya.

Però de totes les noves peces de roba que hauran de contemplar en aquesta legislatura els sempiterns uixers, la més destacada és la dessuadora grisa que va lluir Romeva. Peça informal, esportiva i juvenil, té el to de rebel·lia que hi aporta la caputxa -tan imprescindible per al hip-hop com per a la kale borroka- i indica tota una predisposició a acostar-se per la via estètica als nois de la CUP en aquest moment crític.

Conclusió: la qüestió no és la corbata, sinó el no d'Antonio Baños a investir Mas
.