Salt al buit

05/10/2017 00:57

El temps mostrarà que és l’error més greu que haurà comès Rajoy i que arrossegarà, en la seva deriva, la Corona. Pot ser que avui aplaudeixin amb les orelles en les tertúlies del Madrid de la porra i l’“a por ellos”, i fins i tot és possible que la Moncloa hagi acon­seguit una mica d’oxigen, ara que ­Pedro Sánchez li havia retirat la bombona.

Potser és per això, i per la reprovació a la senyora Soraya, pel que Rajoy ha precipitat el discurs de la monarquia? Potser, però utilitzar la Corona per sobreviure al mal moment que passa el Partit Popular és un monumental acte d’irresponsabilitat.

Primer, perquè és un salt al buit: ni per la via de la força, ni del menyspreu, no es resoldrà el tema català. Si el Partit Popular no ho fa, algú li hauria d’ensenyar al Rei les fotos d’a­quests dies, el pes de la ciutadania en les protestes massives, en les votacions i en la indignació profunda que les mou. I potser aleshores entendria que no és un bon negoci per a la Corona ignorar milions de catalans. Li costi al Partit Popular molt o més, no podrà evitar asseure’s a la taula a ­parlar amb les autoritats catalanes, si no vol sumar més errors als ingents que ja acumula. Li ho diuen a Brussel·les, li ho explica al detall el Financial Times, li ho proposen des de l’Església i s’ofereixen els advocats, i fins i tot aixequen el dit insignes noms de la vella política. I en tots els casos, el seny és inapel·lable: cap democràcia no pot resoldre, per la força bruta, un conflicte territorial tan seriós. Què s’imaginen els adalils de la mà dura, que ­Catalunya acabarà captiva i desarmada, a l’estil d’altres temps foscos? Fins on vol arribar, Rajoy? Enviar l’exèrcit, detenir el president i el Govern, il·legalitzar mig país, ocupar TV3, inhabilitar més líders catalans, saturar tots els jutjats del planeta, coartar encara més els drets civils? Realment creu que pot controlar amb repressió política o policial –o amb totes dues– el gran conflicte català? Serà que Rajoy es creu, ell mateix, les mentides que expliquen els seus mitjans afins? Ho pregunto perquè els serveis d’in­­tel·ligència li deuen explicar altres coses, i el panorama no li resulta gaire bo…

I si l’única via serà, en un o altre moment, la d’asseure’s a parlar, és evident que és una gran irresponsabilitat haver utilitzat la Corona, amb una declaració que l’ha fossilitzat amb el discurs dur del Partit Popular i l’ha allunyat d’una part substancial de la població espanyola i d’una enorme part de la població catalana. Podia haver estat un territori de conciliació i ara s’ha mostrat com un territori de fustigació, la qual cosa afecta la institució severament. Rajoy, en la seva inca­pacitat de maniobrar políticament, ­està arrossegant pel llot moltes institucions. I al final no li servirà de res, perquè l’estratègia de l’assetjament sistemàtic servia al segle XX, però és inútil al XXI.

Irresponsabilitat rere irresponsabilitat, fins al patetisme final.