POLÍTICA
VIENA - 5 desembre 2017 2.00 h

El Comitè de Regions tem que el procés afecti Europa

 El president de l’organisme fa una crida a dialogar per buscar “equilibris” i espera estabilitat després del 21-D

REDACCIÓ - VIENA

El president del Comitè Europeu de les Regions (CdR), Karl-Heinz Lambertz, va advertir ahir que la crisi catalana és “un problema espanyol que pot tenir conseqüències per al conjunt d’Europa” perquè, va comparar, “quan una extremitat fa mal, o està malalta, pot tenir repercussions en tot el cos”. Ho va dir en declaracions al voltant de la Conferència sobre Subsidiarietat celebrada a Viena i organitzada pel mateix CdR.

Segons Lambertz, la creació de nous estats dins de la Unió Europea (UE) “no hauria de ser un objectiu central”, ja que creu que el que cal és “buscar equilibris i fer realitat conceptes de descentralització” per assolir compromisos “acceptables” per totes les parts. Per això va desitjar que la situació “es normalitzi” després de les eleccions del 21-D: “No necessitem una escalada, necessitem distensió.”

El dirigent belga va considerar que, entre els milions d’habitants de la UE “són molt pocs” els que aspiren a la independència: “Crec que és molt mínim el nombre dels qui s’aixequen somiant que demà passat es despertaran en un estat independent”.

Lambertz va lamentar que no hi hagi diàleg entre Catalunya i Espanya, “sobretot des de l’Estatut d’Autonomia del 2006”, i va aconsellar al govern central adoptar una posició pragmàtica, de manera que “si hi ha un conflicte d’aquest tipus, almenys no calgui ni una acció policial ni ficar cap ministre a la presó”.

LA FRASE

Lamento que des de l’acord d’Estatut del 2006 no hi hagi hagut més diàleg entre Catalunya i Espanya
Karl-Heinz Lambertz
PRESIDENT DEL COMITÈ EUROPEU DE LES REGIONS