Cap pressa. El jutge belga que ha de decidir si extradir o no a Espanya el president Carles Puigdemont i els quatre consellers que són amb ell a Brussel·les –Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig– vol mirar-se amb calma els centenars i centenars de pàgines d’informes i al·legacions que li han presentat la defensa i la fiscalia, i esgotarà al màxim el termini legal que té, de deu dies, abans de prendre cap decisió. L’anunci serà el proper 14 de desembre, a les nou del matí, coincidint amb l’inici de la cimera europea de caps d’estat i de govern que se celebrarà a Brussel·les, en la qual estarà present Mariano Rajoy. A més, sortirà en plena campanya electoral pel 21-D.
Ahir els advocats de Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, tots ells destituïts arran de l’aplicació del 155, van defensar que no se’ls pot entregar a Espanya per dues raons: perquè els delictes de què se’ls acusa no són crims a Bèlgica i perquè la justícia espanyola no els garanteix un procés “just”. “Hi ha molts elements per considerar que no tindrien un judici amb totes les garanties que exigeixen els tractats internacionals”, va assegurar als periodistes l’advocat català de Puigdemot, Jaume Alonso-Cuevillas. A més, va recordar, des del punt de vista de la defensa, que els fets que s’imputen als membres del govern “no serien delictius conforme a l’ordenament jurídic belga”.
La fiscalia va defensar, tot i que aparentment poc convençuda, que es pot extradir Puigdemont, Comín, Ponsatí, Puig i Serret equiparant els delictes de rebel·lió, sedició i desobediència al de “conspiració de funcionaris”, i també per un suposat crim de malversació de fons. Segons fonts de la defensa, els arguments del ministeri fiscal són poc ferms, ja que el crim de conspiració de funcionaris no s’aplica des de fa 200 anys i, com va admetre el fiscal mateix, ni tan sols hi ha “jurisprudència”. A més, la defensa destaca que tenen molts elements per constatar la manca d’un procés just a Espanya, des del fet que els advocats no sempre tenen accés a tota la informació, passant per la incompetència de l’Audiencia Nacional pel que fa al cas –demostrada pel fet que l’hagi assumit, ara, el Suprem–, com pel tracte rebut pels altres membres del govern que es van quedar a l’Estat. De fet, ahir, els advocats de la defensa van informar al jutge que tant el vicepresident, Oriol Junqueras, com el conseller Joaquim Forn, i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart seguiran en presó preventiva.
En tot cas, l’equip d’advocats dels consellers i el president, format per dinou persones, es va mostrar optimista amb la vista, i va destacar la “professionalitat” i la “seriositat” de la justícia belga, que sempre ha treballat, diuen, amb total “transparència” i voluntat de cooperació. Sigui quina sigui la decisió del jutge el dia 14, tant la defensa com la fiscalia hi podran apel·lar. El president i els consellers no hauran de tornar als tribunals, probablement, fins al mes de gener.