POLÍTICA
MADRID - 5 desembre 2017 2.00 h

L’independentisme voreja la majoria, segons el CIS

 El sondeig estatal augura un eventual empat en escons entre ERC i Cs, i situa els taronja com el partit més votat

 El bloc del 155 queda lluny de sumar majoria i el PP es col·loca a la cua del Parlament

REDACCIÓ - MADRID

La suma de les forces independentistes queda a un escó de la majoria absoluta. Les candidatures per separat d’ERC, JxCat i la CUP experimenten un retrocés respecte a la cita a les urnes del setembre del 2015, segons els pronòstics del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) en una enquesta preelectoral en què la pèrdua de força dels partits impulsors del procés –passarien de 72 a 67 escons– no és l’única dada destacable. I és que també assenyala un eventual sorpasso de Ciutadans a la força independentista amb millor projecció, ERC, amb el benentès que situa la formació d’Inés Arrimadas com el primer partit en percentatge de vots, mentre que també vaticina un eventual empat a 31 escons amb els d’Oriol Junqueras. En tot cas, els republicans, tot i tenir menys suport a les urnes, podrien obtenir un escó més que els taronja i se situarien com el partit majoritari a la cambra, si bé aquest és un dels sondejos que atorguen menys diputats als de Junqueras, fet que es compensa –amb vista a una eventual aliança– amb una millor projecció de la llista de Carles Puigdemont.

Lluny de la majoria

Sigui com sigui, les tres forces que han donat suport a l’aplicació del 155 queden més lluny encara de la majoria absoluta, atès que, segons l’estudi electoral del CIS, en el millor dels pronòstics sumarien 60 escons, en contraposició amb els 52 que van obtenir en la legislatura anterior. Així, tot i que el partit taronja continua la progressió ascendent de fa dos anys –quan els comicis es van presentar com un plebiscit a favor o en contra de la independència– i que s’augura una eventual recuperació de la marca socialista –Miquel Iceta podria passar de 16 a 21 escons–, el PP aglutinaria el vot de càstig d’aquest bloc, ja que, amb només set escons, passaria a ser l’última força del Parlament. La CUP el superaria en dos escons i en un punt més en percentatge de vot.

El desllorigador de la legislatura, doncs, el tindria la formació que lidera Xavier Domènech. El CIS, si més no, també preveu un retrocés important respecte als onze escons que va obtenir la marca CSQP. Però els nou diputats que el baròmetre estatal atorga a En Comú Podem seran decisius a l’hora de desempatar els dos blocs o bé de cara a la formació de majories alternatives. De moment, els d’Ada Colau procuren mostrar la mateixa equidistància tant amb els independentistes com amb els defensors del 155.

Amb una mostra de 3.000 entrevistes, l’enquesta és molt recent, ja que es va dur a terme entre els dies 23 i 27 de novembre, quan l’article 155 ja feia gairebé un mes que s’havia començat a aplicar, bona part del govern ja estava a la presó o bé exiliat a Brussel·les i els líders d’ANC i Òmnium ja havien estat detinguts. De fet, ja se sabia que bona part dels quals formarien part de les candidatures per al 21-D.

Pel que fa a la valoració dels caps de cartell, Junqueras és el que obté més bona puntuació. De fet, és l’únic candidat que supera els cinc punts de nota. Tot i així, si bé lidera el partit que la majoria dona per fet que guanyarà les eleccions –és el preferit perquè així sigui–, no és el favorit dels enquestats per presidir la Generalitat, sinó que ho és Puigdemont. Junqueras és el tercer aspirant en les preferències, darrere fins i tot d’Iceta. El socialista, així com el líder de JxCat i Xavier Domènech, supera els quatre punts de valoració. Molt a prop se situa Carles Riera (CUP) i, ja a força distància, Inés Arrimadas. La pitjor nota –amb un 1,8– se l’emporta Xavier García Albiol.

Molts indecisos

El 90,9% dels enquestats asseguren que tenen intenció de respondre a la cita del 21-D. Es podria registrar, doncs, una participació rècord que superaria amb escreix la del 2015. Tot i així, també s’assenyala que hi ha prop d’un 30% de votants que encara no haurien decidit el sentit del seu vot.

LES XIFRES

67
escons
podria obtenir el bloc del procés. El retrocés dels partits independentistes els deixaria a un escó de la majoria.
60
escons
és el millor pronòstic del CIS per al bloc del 155 (Cs, el PSC i el PP). Amb 9 escons, Domènech podria tenir la clau.

Majoria per a l’autodeterminació

El 44% dels enquestats es mostren favorables que l’Estat reconegui la possibilitat que els territoris es puguin independitzar. De fet, és l’opció preferida per la majoria dels ciutadans consultats pel CIS en vigílies de l’inici de la campanya electoral del 21-D, uns comicis forçats per l’executiu espanyol. En canvi, i a diferència de quan el baròmetre es fa en clau estatal, l’statu quo actual pel que fa al model d’estat autonòmic no és el que més simpaties desperta. De fet, a Catalunya només agrada a un 12,4% dels enquestats. Al 44% de favorables a l’autodeterminació, s’hi ha d’afegir el 29,7% que voldrien més autogovern. A l’altre extrem, un 5% voldrien tenir menys competències i un 6%, que desaparegués del tot l’estat de les autonomies. Pel que fa als sentiments, el 22,7% se senten només catalans; el 24,3%, més catalans que espanyols, i el 43,8%, tant catalans com espanyols.