POLÍTICA
BARCELONA - 6 gener 2016 2.00 h

La CUP planteja un front d'esquerres per a un referèndum

 Ho apunta en el document que va servir de base del no a Mas

 El text també critica ERC i Catalunya Sí que es Pot

Ò. PALAU - BARCELONA

El no definitiu de la CUP a Artur Mas es va votar diumenge en base en un document de cinc pàgines, fet públic ahir per Catalunya Ràdio i titulat 10 abstencions per avançar cap a la independència per canviar-ho tot, que critica el paper de tots els actors en les negociacions dels últims mesos, i alhora planteja una “candidatura popular i de base” a les properes eleccions que articuli “el conjunt de l'esquerra catalana”, i que tingui com a elements fonamentals un referèndum unilateral, una alternativa a les polítiques d'austeritat i una nova “institucionalitat” catalana a partir d'un procés constituent. El text justifica la proposta com una sortida “tàctica” i “democràtica a la confrontació” amb l'Estat, que permeti aspirar alhora a una majoria política d'esquerres.

Març “no és la solució”

El document, que va rebre l'aval majoritari, admet, això sí, que les eleccions al març “no són la solució”, i reclama evitar-les amb un moviment de Junts pel Sí, en forma de nou candidat a la presidència i de pla de xoc social “molt més ambiciós”, però també de Catalunya Sí que es Pot, de qui lamenta que hagi defugit una posició “constructiva i de diàleg sincer” després del 27-S, i a qui reclama que assumeixi la proposta d'un referèndum unilateral, com a lectura de consens dels resultats de les eleccions del 27-S i el 20-D.

La CUP nega que sigui la “responsable última” de l'atzucac del procés, i en culpa el “tacticisme partidista” i la insuficiència de la proposta de JxSí, a qui retreu que hagi preferit “preservar” els equilibris interns abans que revisar-los amb els nous resultats electorals. En aquest sentit, critica que ERC hagi “trobat incentius” per “continuar transigint amb el xantatge” de Mas, i es proposa “discutir” la seva aliança estratègica.

CDC, però, és qui s'endú la crítica més ferotge perquè “torna a prendre cos la seva temptació pactista”, fet que va molestar molt ahir Mas, que fins i tot va llegir un paràgraf del text. En concret, el que situa com a repte “confrontar el paper de CDC com a agent que pretén liderar i subjugar el procés independentista als interessos d'un sector de la burgesia que prioritzarà sempre el respecte als principis de legalitat per sobre de la ruptura democràtica”.

El document, que es felicita perquè ha quallat la seva denúncia de l'acció del govern en funcions, reclama tornar a prioritzar la confrontació amb l'Estat i la lluita al carrer, a més de potenciar el municipalisme popular.