POLÍTICA
LONDRES / MADRID - 6 gener 2017 2.00 h

Trillo demana el reingrés al Consell d'Estat

 És el mateix òrgan que el va responsabilitzar de l'accident del Iak-42

 Trenca el seu silenci i assegura que abans de l'estiu ell mateix ja havia demanat ser rellevat com a ambaixador a Londres

REDACCIÓ - LONDRES / MADRID

Federico Trillo tornarà a Espanya un cop hagi estat destituït com a ambaixador a Londres i demanarà el reingrés al Consell d'Estat, el mateix òrgan que el va responsabilitzar de l'accident del Iak-42, en què van morir 62 militars que tornaven de l'Afganistan el 2003 quan ell era ministre de Defensa. Així ho va confirmar ell mateix ahir en una entrevista a la cadena COPE en què va trencar el seu silenci. Tot i que tant el govern espanyol com ell mateix intenten desvincular la seva destitució de l'informe del Consell d'Estat que responsabilitza Defensa de l'accident –pel qual els grups de l'oposició van demanar que fos apartat del càrrec d'ambaixador–, el contingut de l'informe feia inviable la seva continuïtat. L'encara ambaixador espanyol a Londres i ministre de Defensa en el segon mandat d'Aznar va dir que abans de l'estiu ell mateix havia demanat ser rellevat del càrrec per “tornar a Espanya al Consell d'Estat”, òrgan en què té plaça de lletrat major. “Ja fa més d'un any vaig anar al Consell d'Estat a dir-los que hi tornaria”, va dir Trillo, i va assegurar que la seva intenció ja no era tenir una altra ambaixada, però que va acordar amb el govern prorrogar l'estada a Londres fins al 2017 per “atendre les obligacions d'Espanya al Regne Unit en un moment complicat com el Brexit”.

Pel que fa a l'informe del Iak-42, va insistir que és fals que es responsabilitzi Defensa de la tragèdia. “L'opinió del Consell d'Estat no aporta res”, va assenyalar, tot i admetre que no l'havia llegit al complet. Quant al fet que la publicació ara d'aquest informe –amb data del mes d'octubre– tingui relació amb la possibilitat que ocupi la presidència del Consell d'Estat –màxim òrgan consultiu del govern–, Trillo considera que “hi ha línies d'acció en els mitjans que tenen fixacions i imposicions de qui ha de viure i qui ha de morir i de què és o no políticament correcte”.

LA XIFRA

62
militars
espanyols van morir en l'accident del Iak-42 el maig del 2003 quan tornaven d'una missió a l'Afganistan.

“L'hora de la reparació”

Després de saber-se que Federico Trillo seria rellevat com a ambaixador espanyol a Londres en el marc dels relleus previstos en prop de setanta delegacions diplomàtiques, els familiars de les víctimes de l'accident del Iak-42 van rebutjar qualsevol “destitució emmascarada” de l'exministre de Defensa que no posi de manifest que existeix una relació amb la tragèdia. “És l'hora de la reparació: ho demana el Consell d'Estat, la societat espanyola i els familiars”, va assegurar l'Associació de Víctimes del Vol Il·legal Iak-42 en un comunicat. En la nota, remarca que no acceptaran “una nova mentida i humiliació si la destitució que es produeix ve emmascarada per alguna circumstància que no sigui el reconeixement públic que es produeix per la indignitat de desenvolupament del càrrec”. Segons els familiars, l'acceptació d'una “destitució emmascarada” suposaria encadenar més “mentides i fal·làcies”.