POLÍTICA
ESTRASBURG - 6 febrer 2016 0.00 h

“No plantegem el referèndum com una línia vermella”

 El PSOE, Podem i IU s'enfronten al ‘Via Europa' d'El Punt Avui TV pel dret a l'autodeterminació de Catalunya i la possibilitat d'un govern d'esquerres a Madrid

L. POUS / A. SEGURA - ESTRASBURG

El referèndum a Catalunya no és una línia vermella de Podem per pactar amb el PSOE, però sí “la millor opció” per construir un Estat espanyol plurinacional. La portaveu de Podem a l'eurocambra, Tania González, va assegurar ahir al Via Europa d'El Punt Avui TV que cal “escoltar el que està passant a Catalunya” i “oferir solucions” davant de l'immobilisme del PP i la falta de “propostes alternatives” de les altres formacions espanyoles. En un debat amb l'exministre de Justícia del PSOE Juan Fernando López Aguilar i la portaveu d'Esquerra Unida a Brussel·les, Marina Albiol, González també va advertir el PSOE que “l'oposició rotunda” al referèndum és una “contradicció” amb la proposta de reforma federal que promou.

López Aguilar va defensar que l'objectiu dels socialistes és que la Constitució “aconsegueixi actualitzar el model territorial, madurar-lo, ordenar les competències i establir un sistema de convivència” però sense consulta per la independència. “No estic d'acord en absolut que la solució sigui l'autodeterminació dels pobles d'Espanya”, va avisar l'exministre de Rodríguez Zapatero a les portaveus de Podem i IU. “En això no ens entenem. Quan dius que el que hem de fer és que els catalans votin si volen ser part d'Espanya o no, et diré que aquesta no és la proposta socialista”, hi va afegir. “La unitat de la ciutadania espanyola s'ha de construir amb seducció cap al projecte i no amb vets”, li va replicar González, que va aconseguir també el suport de Marina Albiol, que va considerar que “en negar un referèndum es nega la democràcia”.

López Aguilar es va mostrar partidari d'un “govern d'esquerres” que faci fora el PP, però va lamentar que “cada vegada” que parla amb Podem o IU “els temes nacionals, la suposada autodeterminació de les nacions, agafa moltíssima més importància que l'agenda social”, que hauria de ser “prioritària”. Marina Albiol li va replicar que el PSOE “no pot donar lliçons a ningú” perquè va “començar les retallades” i està a favor del TTIP. “Això és d'un simplisme demagògic inacceptable”, li va etzibar López Aguilar. Per la seva banda, González va dir que Podem celebraria que el PSOE apostés per un “canvi de veritat” en els aspectes socials, però va advertir que per pactar cal que recuperin “l'essència socialista originària del partit, que s'ha perdut”. “En tinc molts dubtes”, va admetre, demanant que els socialistes siguin “conseqüents” amb la ideologia que prediquen. “Dir que el PSOE pot formar part d'un canvi a l'Estat espanyol quan a Europa pacta totes les polítiques amb el PP i els liberals em sembla realment molt complicat”, va lamentar Marina Albiol.

LES FRASES

No estic d'acord en absolut que la solució sigui l'autodeterminació
Juan Fernando López Aguilar
EXMINISTRE DE JUSTÍCIA I EURODIPUTAT DEL PSOE
La unitat espanyola s'ha de construir amb seducció cap al projecte i no amb vets
Tania González
PORTAVEU DE PODEM AL PARLAMENT EUROPEU