OPINIÓ
JRUEDA@ELPUNTAVUI.CAT / @JOAN_RUEDA - 6 febrer 2017 2.00 h

A LA TRES

El principi del final

JOAN RUEDA - JRUEDA@ELPUNTAVUI.CAT / @JOAN_RUEDA
“Si l'Estat suspèn l'autonomia, els moviments socials s'hauran de sumar al procés encara que només sigui per sobreviure

El sí de la CUP al pressupost i el judici contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, que s'inicia aquest matí, per haver posat les urnes el 9 de novembre del 2014, marquen l'inici, vertiginós, de la fi del procés. Perquè en els propers mesos assistirem, ara sí, a un moment històric en què la determinació de la societat civil per assolir el seu objectiu, que Catalunya pugui decidir el seu futur, serà clau. I aquesta determinació començarà a veure's avui davant del tribunal. No hi ha cap dubte que la concentració per denunciar la judicialització del procés i l'atac a la democràcia –hi ha qui encara no ha entès res i creu que és en defensa de la figura política de Mas– que suposa el judici d'avui ha de ser l'inici d'una mobilització permanent.

L'Estat s'ha tret la careta i ara ja admet sense vergonya que la famosa operació de maquillatge ideada en aquesta nova legislatura de majoria absoluta del PP –de facto ja que el PSOE i Ciutadans fan de crossa del sistema– era una farsa i el que els demana el cos, a populars i socialistes, és canya. I per això, apugen el to de les seves crítiques i amenacen obertament amb suspendre l'autonomia o part de les competències del govern. Una altra cosa és com justificaran determinades actuacions davant una Europa que no està per gaires aventures però tampoc per gaires atacs a la democràcia.

En tot cas, la força de la societat civil serà clau i no només al carrer; també és important la consciència de cada entitat, empresa, institució, d'ara endavant. La determinació dels catalans tindrà una resposta espanyola i si aquesta inclou la suspensió de l'autonomia, els moviments socials que no ho han fet encara hauran de prendre partit. No es tractarà de decidir si es vol la independència, ni de fer veure que el procés és un invent de CiU per tapar les retallades... es tractarà de prendre partit per la democràcia ja que la suspensió de l'autonomia inclourà l'elecció, a dit, d'uns nous gestors. S'hauran de sumar al procés, encara que sigui només per sobreviure.