LA CLAU @JUANCHODUMALL

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

L'enquesta del CEO

@JuanchoDumall


DILLUNS, 6 DE JULIOL DEL 2015

L'enquesta publicada divendres passat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), en la qual els contraris a la independència de Catalunya superaven en set punts els partidaris de la secessió, ha sigut acollida amb indissimulat entusiasme pel Govern espanyol i amb un cert to de final de partida, que sembla precipitat, en alguns mitjans de premsa. És cert que el sondeig revela una baixada de tensió del pol sobiranista, fenomen que es detecta des que el procés va arribar al clímax en la consulta del 9 de novembre de l'any passat. No obstant, la proximitat de les eleccions catalanes farà que les forces partidàries de la independència facin un últim esforç per recuperar l'ambient polític que van propiciar les grans manifestacions de les últimes Diades. I, com han demostrat de sobres, la seva capacitat de mobilització és potent.

Per tant, és temerari donar per enterrat el procés, com fan alguns, malgrat que diverses circumstàncies han contribuït al desgast del sobiranisme. El cansament dels sectors socials molt actius des de fa tres anys; la divisió interna en el camp del sí-sí, especialment entre CDC i Esquerra; la ruptura de CiU; el complicadíssim joc d'escacs entre Mas i Junqueras per capitalitzar el gran actiu que són Òmnium i l'ANC; el creixement de forces polítiques emergents; l'arribada a l'alcaldia de Barcelona d'una dona no independentista, i el viratge del debat públic cap al pla social en detriment del monotema nacional són factors que expliquen la lleu caiguda dels partidaris de la independència i el més significatiu avanç dels que rebutgen la ruptura amb Espanya.

Federalisme en entredit

L'altra dada rellevant de l'enquesta del CEO és el sorpasso que donen els partidaris de l'actual model autonòmic (29,3%) sobre els que defensen la reforma federal (24%). Aquest resultat podria indicar que es perceben com a escasses les possibilitats una reforma constitucional de caràcter federal.

Tal com està tot, és difícil que el 27-S es converteixi en un plebiscit. Seran unes eleccions de múltiples arestes i matisos, que requeriran gairebé un manual d'instruccions
.