POLÍTICA
Madrid - 06 Juliol 2015 02.00

Rajoy es felicita de l'ascens del no a la independència

 El president espanyol afirma davant Aznar que no consentirà que s'instrumentalitzi el 27-S per a “deliris personals”

 No descarta que les eleccions generals s'acabin celebrant el 13 de desembre

MONTSE OLIVA

La Moncloa enfila les eleccions espanyoles amb l'esperança que, abans, en el 27-S s'hauran enterrat les aspiracions independentistes i, per tant, que el full de ruta dels partits sobiranistes pot deixar de ser un del trencaclosques que el proper executiu estatal haurà de resoldre. Ahir Mariano Rajoy es “felicitava” de l'última mostra del CEO que, quan falta poc més de dos mesos i mig per a les catalanes assenyala, segons la interpretació del líder del PP, que el nombre de partidaris de “la concòrdia i la unió” augmenta amb relació a “l'entossudiment i la propaganda independentista”.

El president espanyol, en l'acte de clausura de les jornades estivals d'unes jornades de la Fundació FAES insistia a exposar la tesi que el seu govern sempre ha defensat: que, a poc a poc, el suflé sobiranista acabaria baixant. Ho va fer davant del seu amfitrió, José María Aznar, que entre els molts retrets al seu successor hi ha que no hagi estat prou contundent contra el govern d'Artur Mas, sobretot arran de la celebració del 9-N.

Rajoy va intentar semblar convincent davant Aznar tot proclamant que els partits sobiranistes “mai no aconseguiran separar-nos, ni dividir-nos ni acabar amb la solidaritat que ens uneix”, i va avisar que el 27-S tampoc no permetrà que “s'instrumentalitzin les institucions” per “fugides cap endavant o deliris personalistes”.

Ahir el president de la fundació FAES, que fa pocs dies plantejava una esmena a la totalitat a la gestió i la capacitat de lideratge de Rajoy, va evitar aprofundir en les crítiques a l'actual cap de files del PP –no només per la inacció que li atribueix en l'àmbit català– i es va limitar a barrejar el “populisme secessionista” i “l'esquerra rupturista” com els grans desafiament que té el futur de l'Estat espanyol i la seva estabilitat. Tot i que en la posada en escena se'ls veia distants, en el discurs l'expresident espanyol va mostrar-se conciliador fins al punt de reconèixer la “innegable” recuperació de l'economia mentre desitjava “èxit” a Rajoy a les generals.

Eleccions, al desembre

El president espanyol tampoc no va voler airejar les diferències més enllà de subratllar al seu antecessor que té “il·lusió” pel futur i que dirigeix un partit “unit i cohesionat”. Rajoy va dedicar bona part del discurs a perfilar quins seran els eixos principals de la campanya que es basaran, sobretot, a vantar-se de la recuperació però introduint-hi un matís que rebaixa l'eufòria exhibida fins fa poc: que la prioritat és combatre la forta desigualtat social que ha deixat la crisi. I puntualitzava que la batalla es lliura en el camp de crear ocupació. Les mesures per afrontar aquesta xacra es visualitzaran als comptes per al 2016, que Rajoy insisteix a portar al Congrés. Tant és així, que ahir no descartava que per tenir-los aprovats, les generals s'acabin celebrant el 13 de desembre. “Tot és possible”, admetia.

Però, sobretot, la intervenció li va servir per continuar atacant el PSOE per haver tancat acords amb Podem. Ahir fins i tot acusava Pedro Sánchez de dedicar-se a “portar les maletes” “de populistes i separatistes” i de convertir-se en un “titella”.

LES FRASES DE RAJOY

Ens hem de felicitar que hi ha més catalans que aposten per la concòrdia i la unió en relació amb la propaganda independentista
l
Mai no aconseguiran separar-nos ni instrumentalitzar unes eleccions per a fugides cap endavant o per a deliris personals
El PP es avui l'únic referent d'estabilitat i de certesa. Tenim una idea clara d'Espanya i de la continuïtat històrica de la nostra nació