LA RODA

SAÜL GORDILLO

Periodista

El 27-S, en mans de la gent gran

@saulgordillo


DILLUNS, 6 DE JULIOL DEL 2015

El Govern del PP va laminar les competències dels ajuntaments per controlar-ne el pressupost i convertir-los en meres gestories. En dues setmanes, alguns dels nous ajuntaments en mans de l'esquerra ja han llançat missatges contundents: hi ha marge per a la política. La nova política en els consistoris ha vingut acompanyada de decisions amb molta intenció. Madrid, València, Bar­celona i ciutats com Badalona i Sabadell van en aquesta direcció, mentre els partits hegemònics de la vella política s'aferren a pactes sociovergents que no connecten amb l'onada de canvi.

Els últims 15 dies han coincidit amb el desconcert sobiranista pel debat reobert pel presidentMas. El gest d'Oriol Junqueras ha descol·locat CDC i ha plantejat un debat rellevant. Mentre Podem i ICV articulen una llista ciutadana amb un candidat de prestigi que no troben, els independentistes podrien superar la polèmica de les llistes i parar els peus demoscòpics a Pablo Iglesias amb una proposta transversal de la societat civil sense polítics. La CUP no està per la feina, Mas no ha obert boca pensant la seva nova jugada, i ANC i Òmnium han superat el xantatge del presidentamb una decisió salomònica que satisfà a ERC.

L'últim sondeig del Govern català indica que els independentistes no han pres nota del referèndum escocès. Els més grans de 65 anys són els més reticents a la independència (34%), de manera que l'escàs marge per a una victòria o derrota del  català depèn dels avis. Els seus néts (18 a 24 anys) són els més independentistes (56%), i la clau del 27-S passa, en part, per la pugna per la il·lusió entre les llistes de Mas Junqueras davant Podem, i per la mobilització de l'electorat gran
.