POLÍTICA
MADRID - 6 novembre 2015 2.00 h

El bipartidisme resisteix i C's es consolida, segons el CIS

 El PP guanyaria les eleccions del 20-D i augmentaria en prop de quatre punts l'avantatge sobre el PSOE

 Podem accelera la seva caiguda, IU repunta, CDC recula, ERC es manté i Unió desapareix

REDACCIÓ

El PP continua sent la primera força política a l'Estat amb un 29,1% d'estimació de vot, segons l'últim baròmetre del CIS fet públic ahir, i fins i tot augmenta el seu avantatge respecte al PSOE fins als 3,8 punts, si bé els socialistes també milloren expectatives en relació amb Ciutadans, que ja és el tercer partit i supera Podem, que accelera la seva caiguda.

Les dades de l'enquesta de l'octubre donen una treva als dos grans partits, que mantenen un clar lideratge sobre les forces emergents quan falta un mes i mig per a les eleccions generals del 20-D.

El sondeig, realitzat poc després de les eleccions al Parlament de Catalunya, indica que el PP pujaria nou dècimes en relació amb l'anterior baròmetre, del juliol passat. Els socialistes també incrementen la seva estimació de vot fins al 25,3% –quatre dècimes més que al juliol–, mentre que Ciutadans se situa ja com a tercera força política amb un 14,7%, una pujada de 3,6 punts en tres mesos. Per contra Podem persisteix en la davallada i passa del 15,7% del juliol al 10,8% de l'octubre, una xifra molt allunyada del prop del 24% de suport que va obtenir en l'enquesta de principis d'any, que va col·locar el partit de Pablo Iglesias al davant del PSOE. Per la seva banda, Izquierda Unida (ICV a Catalunya) suma un punt i assoliria el 4,7%, mentre que UPyD, de Rosa Díez, baixaria lleugerament i quedaria en el 1,2%.

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) baixaria quatre dècimes, fins al 2,9%, i Unió recolliria un testimonial 0,1%. De la resta de partits, ERC pràcticament repetiria els seus resultats del juliol (2,2%) i Amaiur pujaria una dècima (1,2%). Per contra, el PNB tindria un retrocés en passar de l'1,3% al 0,7% i seria superat per Compromís-Equo, que arriba a l'1,4%.

Tots els líders suspenen

Tot i el protagonisme polític de Podem i Ciutadans, el CIS no pregunta l'opinió sobre Pablo Iglesias i Albert Rivera, ja que encara no tenen escó al Congrés dels Diputats. Al marge d'aquests, els ciutadans continuen suspenent la resta de líders, tots sense excepció. L'única que s'acosta a l'aprovat (4,2%) és Uxue Barkos, que es va acomiadar el maig passat de la política estatal i que ocupa ara la presidència de Navarra.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb una valoració de 3,8, supera clarament el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que queda amb un discret 2,8 sobre deu, una de les pitjors notes.

El PP atribueix la millora en intenció de vot registrada en l'enquesta del CIS al “balanç realista” que estan fent els ciutadans d'aquesta legislatura i al fet que s'està reconeixent l'“esforç” i les reformes del govern de Rajoy, que han portat “la recuperació econòmica”.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va interpretar que el baròmetre del CIS reflecteix que a l'Estat “hi ha una oportunitat de canvi” i hi va afegir que “aquest canvi només el pot liderar el Partit Socialista”.

En canvi, el vicesecretari general de Ciutadans i candidat al Congrés dels Diputats per Barcelona, José Manuel Villegas, considera que en l'escenari a tres dibuixat pel CIS, el seu partit “té possibilitats de guanyar” les pròximes eleccions generals.

Finalment, Podem sosté que l'últim baròmetre ha quedat “vell”, ja que va ser confeccionat en plena “ressaca” del 27 de setembre, quan el partit morat va obtenir un mal resultat amb la candidatura Catalunya Sí que es Pot, i no reflecteix la “remuntada” experimentada des de llavors.

LES FRASES

Hi ha dues opcions: votar qui va dur Espanya a la crisi o qui la va treure de la crisi
Rafael Hernando
PORTAVEU DEL PP AL CONGRÉS
Amb un escenari amb tres partits, C's té possibilitats de guanyar
José Manuel Villegas
VICESECRETARI GENERAL DE CIUTADANS
Hi ha una oportunitat de canvi que només pot liderar el Partit Socialista
Pedro Sánchez
SECRETARI GENERAL DEL PSOE

Rajoy demana paciència en la confecció de les llistes

Mariano Rajoy va demanar ahir paciència, tranquil·litat i comprensió als dirigents del PP davant l'elaboració de les llistes electorals del 20-D. El cap del govern espanyol va explicar en una reunió a porta tancada de l'executiva del seu partit que les llistes són una de las decisions més difícils que ha de prendre com a dirigent polític i que intentarà encertar-la. Va admetre també que aquest és un moment “complicat” perquè és difícil quadrar els “interessos legítims” d'unes persones amb les altres. Va defensar la confecció d'unes llistes “atractives i guanyadores”, però no va aclarir quan el PP donarà a conèixer els seus caps de llista i el conjunt de les candidatures. Això s'haurà de saber en els pròxims deu dies, ja que el calendari electoral fixa el 16 de novembre com a data límit per registrar les candidatures davant les juntes electorals provincials.