POLÍTICA
BARCELONA - 6 novembre 2016 2.00 h

Crida d'Iceta al PSC per acollir el catalanisme no aventurer

 Demana a les bases que representin el catalanisme “de sempre”, no independentista, que vol resultats

 Avisa que caldrà incloure-hi accents diferents per reagrupar els socialistes allunyats

XAVIER MIRÓ
- BARCELONA

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va fer una crida a les bases del partit perquè treballessin per reagrupar els socialistes allunyats i per representar tots els catalanistes no independentistes. “No som prou gent. Ens falta molta gent. L'hem d'anar a buscar”, va comminar ahir als delegats un cop va ser ratificat pel congrés que té lloc aquest cap de setmana al Palau de Congressos de Barcelona.

Els va advertir, però, que ningú els espera i que s'ha de fer un esforç per trobar-los. “No trobarem gent que pensi exactament com nosaltres. Haurem d'acollir sensibilitats i accents diferents. Us demano que treballem per un nou Reagrupament socialista”, va demanar Iceta utilitzant el nom del partit de Josep Pallach. El líder del PSC va demanar generositat als quadres per fer un partit unit, fort i útil. “Cal ser capaç de pensar si el que a tu et convé li convé al partit”, va advertir en un missatge que semblava fer referència a la renovació de l'executiva. De vegades, va reblar, s'ha de ser capaç de proposar una altra persona perquè et rellevi en les responsabilitats. Va citar Joan Raventós quan defensava fa anys que calia cosir: “Cosirem. Però el millor per no haver de cosir és no tibar gaire.”

Un cop patida la sotragada de l'escissió i el retrocés electoral, Iceta va reivindicar el PSC com l'únic partit catalanista no independentista i va demanar a les bases que ho defensessin i en fessin gala per representar aquest electorat: “Hem d'acceptar que ens toca representar els catalanistes de sempre, que no volen la independència ni aventures sinó resultats” i més pes de Catalunya a Espanya així com un sistema de finançament just. Un plantejament que obre la porta a un sector que va dels federalistes d'esquerres als votants no independentistes de CiU. De fet, Iceta va avisar el PSC que li ha de preocupar més la pèrdua d'electors que no l'escissió que va patir. El PSC no en fa prou, de resistir, i haurà de créixer en quantitat i qualitat, va defensar el primer secretari, que va demanar anar a buscar l'ajuda que el partit necessita a les empreses, entre els seus treballadors, als pobles i ciutats o a les universitats. Iceta va defensar un PSC “útil” a les víctimes de la crisi social sense prometre'ls solucions fàcils: “No cedirem davant el populisme i la demagògia.” Una referència al populisme que “abomina el pluralisme i s'alimenta de la por i la malfiança” que Iceta relaciona amb el xoc de trens entre Catalunya i Espanya. Va repetir que no hi ha cap altra solució a l'encaix que el diàleg i va concloure: “No hi haurà cap solució màgica que un dia ho arregli tot.” Iceta no va dubtar a afirmar que el principal problema polític de Catalunya és que els líders de la via unilateral saben que és un carreró sense sortida, “que ha fracassat” i no ho admeten per guanyar temps.

Iceta va tornar a aigualir ahir l'estratègia de coalició amb el futur partit d'En Comú Podem que es va llançar des del PSC la vigília d'aquest congrés. El primer secretari va defensar un projecte plural d'esquerres però va repetir que “la marca PSC-PSOE” competirà amb la confluència de Barcelona en Comú, Podem, ICV i EUiA.

I va llançar un avís de pragmatisme futur. El PSC està disposat a pactes amb el govern independentista català i el govern del PP si això permet desbloquejar propostes polítiques i socials.

LES FRASES

Ens toca representar els catalanistes de sempre, que no volen la independència ni aventures sinó resultats
Cal generositat. Ser capaç de pensar si el que a tu et convé realment li convé al partit
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC

Llarga negociació per l'executiva

Iceta va anunciar al migdia que la negociació sobre la nova executiva començava aleshores. La seva voluntat era tancar-la al vespre però el diàleg amb Núria Parlon i les persones que els dos proposaven es va allargar hores. Es donava per fet que l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ocuparia la secretaria de política municipal tal com va demanar, que l'eurodiputat Javi López repetiria i que Meritxell Batet entraria a la direcció però no hi havia acord sobre la secretaria d'organització ni la presidència, segons informaven agències. Històrics com Josep Maria Sala i la fins ara portaveu, Esther Niubó, serien rellevats. EFE indicava la possibilitat que Núria Marín ocupés la presidència. Es mantenia oberta la incògnita sobre Escarp.


POLÍTICA
BARCELONA - 6 novembre 2016 2.00 h

El PSC rebutja exigir al PSOE més visibilitat a Madrid

 Els socialistes catalans plantegen que l'Estatut tingui rang de Constitució de comunitat en un estat federal

 Descarten una esmena que propugnava una consulta ajustada a la legalitat

O.A.-ETXEARTE
- BARCELONA

Miquel Iceta demanava divendres “prudència” als que reclamaven plantejar la relació amb el PSOE per guanyar visibilitat a Madrid, i els delegats en el congrés dels socialistes catalans van mantenir l'aplom. La comissió que debatia la ponència marc va rebutjar una esmena impulsada des de l'agrupació de l'Eixample que demanava més projecció per al PSC al Congrés dels Diputats a través de portaveus amb més presència pública, tenir un grup parlamentari propi si la visualització fos impossible i recuperar l'Entesa per al Senat. Aquesta proposta per “visualitzar un PSC no sucursalista respecte al PSOE i centrat en Catalunya” va quedar, així, descartada en comissió, segons fonts del partit. Després que els set diputats catalans trenquessin la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy i que hagin sorgit veus al PSOE que reclamaven una revisió del protocol de relacions, el partit d'Iceta contribuïa a la calma. El text, de fet, no cita els socialistes espanyols i sentencia que “el PSC ha estat, és i ha de ser un partit sobirà, defensor dels interessos i de les necessitats dels i les catalanes”.

La ponència final aprovada tampoc incorporava una altra esmena en favor d'una consulta a l'estil de la defensada pels socialistes en temps de Pere Navarro, atès que també va ser tombada en comissió i no va obtenir prou suports per arribar viva a la votació del ple. En concret, la iniciativa, promoguda per l'agrupació local de Granollers, advocava per resoldre el problema derivat de l'encaix de Catalunya i Espanya amb una consulta que hauria de tenir “una pregunta clara” i s'hauria de fer “d'acord amb la legalitat”, com a “única via” per resoldre el conflicte polític. El dictamen previ de la ponència marc ja va arribar al congrés amb l'aposta de la via canadenca retirada. Inicialment, hi figurava com a alternativa al rebuig en referèndum dels catalans a una eventual reforma de la Constitució, però va ser aparcada atès el rebuig intern que va generar. L'aposta central i sense pla B dels socialistes catalans és la reforma federal de la Constitució. En una de les resolucions aprovades, lloaven la declaració de Granada com a punt de partida i reclamaven un “nou caràcter” per a l'Estatut d'autonomia, de manera que sigui considerat una Constitució de la comunitat, que seria la responsable d'aprovar-lo, i la limitació del control del Tribunal Constitucional. Els socialistes reclamen una reforma del Senat per convertir-lo en un consell federal integrat per representants dels governs autonòmics. La descentralització del poder judicial és una altra de les bases de la reforma.

La ponència política advoca també per la col·laboració de les forces d'esquerres al Parlament i per articular una “aliança catalana de progrés”, que estrenyeria els llaços amb la força política de confluència que propugna Ada Colau i que lideraria el cap de files d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech.